Καλάθι Αγορών


Εμφάνιση Καλαθιού
Το Καλάθι σας είναι άδειο.

Σύνδεση Πελατών

Προϊόντα

Αναζήτηση Προϊόντων

Συνεντεύξεις
ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ Εκτύπωση E-mail

Με γοητεύει η σιωπή...

kokkalis_3.jpg

Συνέντευξη στον Διονύση Τσετσέλη
Φωτό Πάνος Μήτσιος

Όταν πριν από τρία περίπου χρόνια με κάλεσε στο τηλέφωνο ένας καλός φίλος και αναγνώστης του περιοδικού μας προκειμένου να μεσολαβήσει ώστε να κάνω ιδιαίτερα μαθήματα στον Πέτρο Κόκκαλη, αρχικά αρνήθηκα, όπως κάνω συνήθως. Οι ώρες που αφιερώνω στο περιοδικό, τις εκδόσεις Αλκίμαχον και τα ομαδικά μαθήματα, συν την προσωπική μου εκπαίδευση και φυσικά τις οικογενειακές και άλλες μου υποχρεώσεις, δεν μου επιτρέπουν να κάνω ιδιαίτερα. Ωστόσο, λόγω της μεγάλης επιμονής του φίλου μου, αποφάσισα να δεχθώ, χωρίς να περιμένω φυσικά ότι αυτή μου η απόφαση θα με οδηγούσε τρία χρόνια μετά στο να πάρω συνέντευξη από έναν μαθητή μου.

Από τα πρώτα μαθήματα κατάλαβα ότι δεν είχα κάνει λάθος που δέχτηκα, αφού ο Πέτρος με κέρδισε με την αμεσότητα, την απλότητα, την ειλικρίνεια, την καλοσύνη, τη μόρφωση και κυρίως την ταπεινοφροσύνη του, χαρίσματα τα οποία ομολογουμένως όχι απλώς δεν περίμενα ότι θα είχε πριν τον γνωρίσω αλλά στην πραγματικότητα ανέμενα ακριβώς τα αντίθετα. Αυτές οι σκέψεις μου όμως, όπως αποδείχθηκε στην πορεία αλλά μου είπε και ο ίδιος στη συνέντευξη δεν είναι απλώς παρά στερεότυπα. Οι άνθρωποι, είτε είναι πλούσιοι και διάσημοι είτε όχι, μπορούν εξίσου να είναι χαρισματικοί, απλοί, καταδεχτικοί, ειλικρινείς και ταπεινοί ή το αντίθετο.

Τελικά, η διαπαιδαγώγηση παίζει μεγάλο ρόλο στον χαρακτήρα ενός ανθρώπου, αλλά μάλλον ισχύει και αυτό που έλεγαν οι παλιοί, δηλαδή από τι «πάστα» είναι φτιαγμένος ο καθένας. Και η «πάστα» του Πέτρου έχει μέσα της άριστα συστατικά, αφού είναι εγγονός του Πέτρου Κόκκαλη, του ηρωικού γιατρού, ο οποίος ενώ ήταν από τους πιο σπουδαίους και φημισμένους γιατρούς της εποχής του, αφοσιώθηκε στον κοινωνικό αγώνα, έγινε υψηλόβαθμο στέλεχος της Εθνικής Αντίστασης κατά των Γερμανών κατακτητών, συμμετείχε στην ΠΕΕΑ, την «κυβέρνηση του βουνού», ως Γραμματέας (υπουργός) Κοινωνικής Πρόνοιας και Παιδείας και ήταν ένας από τους υπεύθυνους του προγράμματος αποστολής παιδιών στις Λαϊκές Δημοκρατίες από τον ΔΣΕ, προκειμένου να σωθούν από την πείνα, τις κακουχίες και τους διωγμούς. Όσον αφορά τη διαπαιδαγώγησή του, σε αυτήν συνεισέφερε τα μέγιστα η γιαγιά του Νίκη Κόκκαλη, επίσης αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, η οποία έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στην ανατροφή του Πέτρου στην παιδική του ηλικία. Αυτήν την εποχή, ένας από τους σκοπούς της ζωής του Πέτρου και μία από τις βασικές ασχολίες του είναι να συγκεντρώσει, να μελετήσει και να δημοσιεύσει το πολύτιμο αρχείο του παππού του, που υπεραγαπάει και θαυμάζει, το οποίο ρίχνει φως σε πολλές πτυχές της ιστορίας του τόπου μας σε πολύ δύσκολες και σκοτεινές περιόδους.

Μετά από όλη αυτήν τη στενή επαφή μου με τον Πέτρο Κόκκαλη, νιώθω μεγάλη χαρά και τιμή που είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω και να μοιραστώ μαζί του γνώσεις και σκέψεις όχι μόνο για το Τάι Τσι αλλά και για πολλά ακόμη θέματα, μαζί με αισιοδοξία για την ποιότητα του κόσμου που μπορούν να προσελκύσουν οι πολεμικές τέχνες.

Διαβάστε περισσότερα...
 
ΓΙΑΣΟΥΝΑΡΙ ΙΣΙΜΙ Εκτύπωση E-mail

Η εσωτερική ηρεμία

ishimi-4.jpg

Συνέντευξη στον Χοσέ Φράγκουας

Η ακρίβεια των κινήσεών του είναι απαράμιλλη. Ο ρυθμός, η δύναμη και ο συγχρονισμός ενώθηκαν τέλεια στη μορφή ενός ανθρώπινου σώματος. Ο Ίσιμι σενσέι έχει αφιερωθεί στο να ανακαλύψει νέα επίπεδα κατανόησης του Καράτε, από τις πρώτες κιόλας ημέρες της εκπαίδευσής του. Ένα ιδιαίτερα ανορθόδοξο άτομο, κατά κάποιον τρόπο, αυτός ο δάσκαλος του Σίτο ρίου έχει αφήσει το σημάδι του για τις επόμενες γενεές. Εξαιρετικά ευγενικός και φιλικός, διατηρεί τη στάση και τη συμπεριφορά ενός καλά εκπαιδευμένου αλλά χαλαρού στρατιωτικού. Παρά τις εξαιρετικές τεχνικές του χωρίς όπλα, αποφεύγει τον τίτλο του Δασκάλου και προσπαθεί να μείνει στο επίπεδο του μαθητή. Επίσης, επικρίνει εκείνους που δίνουν μια τέτοια έμφαση στους τίτλους και τα πιστοποιητικά. Υποστηρικτής της εσωτερικής ηρεμίας, ο Ίσιμι σενσέι μας υπενθυμίζει ότι η σωματική δραστηριότητα κυριαρχείται από το μυαλό και η μορφή είναι η εξωτερική αντανάκλαση της εσωτερικής ηρεμίας. «Η τέχνη πηγάζει από ένα ήρεμο μυαλό, γιατί μόνο με ήρεμο μυαλό μπορεί η νοημοσύνη να γίνει μέρος της κίνησης και η σωματική σταθερότητα να διατηρηθεί». Αυτός είναι ο Γιασουνάρι Ίσιμι (Yashunari Ishimi), ένας καρατέκα που πολλοί έχουν περιγράψει ως ό,τι πιο κοντινό στην έννοια του μπούντο.

Διαβάστε περισσότερα...
 
ΧΕΛΙΟ ΓΚΡΕΪΣΙ Εκτύπωση E-mail
Έφυγε στα 95 του ο πατέρας του Βραζιλιάνικου Ζίου Ζίτσου

helio_gracie-5.jpg

Συνέντευξη στον Χοσέ Φράγκουας

O Χέλιο Γκρέισι, ο πατέρας και ουσιαστικά δημιουργός του Γκρέισι Ζίου Ζίτσου, γνωστό και ως Βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου, έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου του 2009, στο νοσοκομείο Μπενεφισέντσια Πορτουγκέζα, στην Πετρούπολη του Ρίο Ντε Τζανέιρο, σε ηλικία 95 ετών. Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Χέλιο Γκρέισι ήταν τον Δεκέμβριο του 2008, κατά τη διάρκεια προαγωγής ζωνών στη σχολή του γιού του, Ρόιλερ Γκρέισι. Τα τελευταία λόγια του Δασκάλου πριν αφήσει την τελευταία του πνοή ήταν: «Έκανα σημαία μου την αξιοπρέπεια του αθλήματος και υπεράσπισα το όνομα της οικογενείας μου με αγάπη, γερά νεύρα και αίμα».
Διαβάστε περισσότερα...
 
ΑΒΙ ΜΟΓΙΑΛ Εκτύπωση E-mail

Να πορεύεται ο άνθρωπος εν ειρήνη!

avi_moyal_3.jpg

Συνέντευξη στον Διονύση Τσετσέλη

Γνωρίζω προσωπικά τον Άβι Μογιάλ εδώ και τέσσερα χρόνια, από τότε που άρχισε να επισκέπτεται σχεδόν κάθε μήνα τη χώρα μας, προκειμένου να διαδώσει το σύστημά του, το Κραβ Μαγκά. Δεν το κρύβω ότι εξ αρχής είχα διάφορες επιφυλάξεις για τη συνεργασία μου μαζί του, λόγω της γνωστής πολιτικής του κράτους του Ισραήλ απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό. Μετά την πρώτη μας συζήτηση, η οποία έγινε, αφού προηγουμένως είχε προσπαθήσει πολλές φορές ανεπιτυχώς να με πείσει να συναντηθούμε, φέρνοντάς με προ τετελεσμένων, πετώντας στην Αθήνα απροειδοποίητα χωρίς να έχει κλείσει ραντεβού μαζί μου, αποφάσισα να του δώσω μια ευκαιρία να ξεκινήσει τα σεμινάριά του στην Ελλάδα.

Στην πρώτη μας συνάντηση, μου άφησε την εντύπωση ότι είναι ένας άνθρωπος παθιασμένος, με μεγάλη αφοσίωση αλλά και γνώση γι’ αυτό που κάνει. Ωστόσο, όταν ξεκίνησαν τα σεμινάριά του, διαπίστωσα ιδίοις όμμασιν αλλά και συζητώντας με όλους όσους συμμετείχαν ότι ο άνθρωπος είναι απλώς από άλλον... πλανήτη. Ακούραστος και ενεργητικός με πολύπλευρες γνώσεις, εργάζεται συνεχώς και ασταμάτητα, διδάσκοντας τους πάντες με τα ίδια υψηλά στάνταρντ και τον ενθουσιασμό που είχε από την πρώτη στιγμή. Ως άνθρωπος, δε, είναι πραγματικά σπάνιος, με ψυχικά και πνευματικά χαρίσματα, ανιδιοτέλεια αλλά και εντιμότητα που δύσκολα βρίσκεις στις μέρες μας. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να σας τον παρουσιάσω επίσημα, μέσα από τις σελίδες τους περιοδικού μας. Πραγματικά το αξίζει.

Διαβάστε περισσότερα...
 
ΓΟΥ ΚΟΝΓΚ ΓΙΟΥ Εκτύπωση E-mail

Μία ρεαλιστική και σύγχρονη προσέγγιση σε μία κλασσική τέχνη

wu-1.jpg

Συνέντευξη στον Διονύση Τσετσέλη

Κάτι που προσπαθούσα πάντα να αποφύγω, στα 10 χρόνια και 93 τεύχη κυκλοφορίας του περιοδικού μας, ήταν να προωθήσω μέσω αυτού τους δασκάλους μου –αυτό προκειμένου να μη θεωρήσουν οι αναγνώστες ότι παίρνω θέση υπέρ της τέχνης στην οποία ασκούμαι έναντι των άλλων. Σήμερα αποφάσισα να παραβώ την αρχή μου αυτή και νομίζω ότι είναι σωστό να εξηγήσω το γιατί. 

Παρά τα περίπου είκοσι τρία χρόνια εξάσκησης στο Τάι Τσι Τσουάν και παρ’ όλη τη μεγάλη ευγνωμοσύνη που αισθανόμουν (και ακόμα αισθάνομαι) για όλους τους δασκάλους μου, δεν έπαψα ποτέ να αισθάνομαι βαθιά μέσα μου μια αίσθηση ανικανοποίητου. Η ανησυχία μου δεν αφορούσε μόνο στην προσωπική μου πρόοδο στην τέχνη αλλά, κυρίως, στην πρόοδο των μαθητών μου, των ανθρώπων που με είχαν εμπιστευθεί να τους καθοδηγήσω. Και τα ερωτήματά μου επικεντρώνονταν πρωτίστως στην ποιότητα της ύλης στην οποία ασκούμασταν, στο παραπέρα υλικό και στο μέλλον της γραμμής που ακολουθούσαμε.

Όπως συνήθως συμβαίνει στον κόσμο των πολεμικών τεχνών (και όχι μόνο σ’ αυτόν) η απάντηση δεν θα μπορούσε να είναι άλλη παρά η στροφή στην πηγή· ήτοι, η υπαγωγή σε μια από τις βασικές γενεαλογίες του Τάι Τσι. Όπως γνωρίζουν οι ασχολούμενοι με την τέχνη, οι τρεις σημαντικότερες γραμμές του Τάι Τσι είναι η Γιανγκ, η Τσεν και η Γου και, λόγω πρότερης σχέσης αποφάσισα να χτυπήσω την πόρτα της τελευταίας και, πιο συγκεκριμένα, του σημερινού επικεφαλής της, του Δασκάλου Γου Κονγκ Γιου.
Διαβάστε περισσότερα...
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 6 - 10 από 25