Καλάθι Αγορών


Εμφάνιση Καλαθιού
Το Καλάθι σας είναι άδειο.

Σύνδεση Πελατών

Προϊόντα

Αναζήτηση Προϊόντων

Κινέζικες Πολεμικές Τέχνες
ΤΟ ΤΑΪ ΤΣΙ ΤΣΟΥΑΝ ΩΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ Εκτύπωση E-mail
Του Bruce Kumar Frantzis
Απόδοση: Δημήτρης Πιτιανούδης

Εισαγωγή

Το Ταϊτσί είναι πολεμική τέχνη και ταυτόχρονα ένα σύστημα υγείας. Το ξεκίνησα κυρίως για τις πολεμικές του δεξιότητες. Μέχρι την ηλικία των 18 μου χρόνων μάθαινα διάφορες Ιαπωνικές πολεμικές τέχνες σε επίπεδο μαύρης ζώνης. Μετά πέρασα έναν επίπονο χρόνο στην Ιαπωνία κάνοντας προπόνηση στο Καράτε, το Τζούντο και το Αϊκίντο. Παρ’ όλα αυτά, στην Ταϊβάν είναι που ανακάλυψα το Ταϊτσί. Το χρησιμοποιούσαν ως εξαιρετικά αποτελεσματική πολεμική τέχνη. Βρέθηκα να χάνω σε μια αναμέτρηση από έναν εβδομηντάχρονο ο οποίος έγινε ο πρώτος μου δάσκαλος στο Ταϊτσί, τον Ουάνγκ Σου-Τσιν, και, ακόμα χειρότερα, βγήκα νοκ άουτ από ένα δεκαεξάχρονο μαθητή του. Από τότε πέρασα πάνω από 8 χρόνια στην Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ και Κίνα μαθαίνοντας το Ταϊτσί ως πολεμική τέχνη και σύστημα υγείας.
Οι περισσότεροι, εκτός από λίγους, μαθαίνουν το Ταϊτσί αποκλειστικά για την ευεργετική του επίδραση στην υγεία. Από την εμπειρία μου, νομίζω ότι πρέπει να προηγηθεί μία ειδική διαδικασία για να το μάθεις ως πολεμική τέχνη. Δεν φτάνει απλώς να κάνεις τη φόρμα σου για είκοσι χρόνια. Οι ειδικοί μηχανισμοί και τεχνικές που περιγράφονται στα Κλασσικά κείμενα του Ταϊτσί δεν είναι το θέμα αυτού του άρθρου. Αντίθετα, ο στόχος εδώ είναι να παρουσιαστεί η περίληψη της όλης διαδικασίας που αναπτύσσει το Ταϊτσί ως πολεμική τέχνη. Είναι χρήσιμο να αντιληφθούμε ότι αυτή η διαδικασία αποτελείται από στάδια: χαμηλότερο, μεσαίο και ανώτερο.

Διαβάστε περισσότερα...
 
ΤΡΕΙΣ ΗΛΙΟΙ ΤΟΥ ΤΑΙ ΤΣΙ ΤΣΟΥΑΝ Εκτύπωση E-mail
του Αντώνη Γιαννούλη

Τρεις Ήλιοι του Τάι Τσι Τσουάν έσβησαν το 2002. Τρία φωτεινά παραδείγματα Δασκάλων που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην πρακτική και στην ανάπτυξη του Τάι Τσι Τσουάν και των Εσωτερικών Κινέζικων Μαχητικών Τεχνών, γενικότερα, πέθαναν τον τελευταίο χρόνο. Οι παρακάτω γραμμές είναι ένα πολύ μικρό αφιέρωμα στη ζωή και τη διδασκαλία τους.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Choy Lee Fut Kung Fu Εκτύπωση E-mail
του Θεόδωρου Λαμπάδα
Το Choy Lee Fut, ένα από τα πιο γνωστά συστήματα του Κung Fu, είναι γνωστό για τον συνδυασμό του σκληρού με το απαλό στις τεχνικές του, καθώς και για τη μεγάλη ταχύτητα με την οποία τις εκτελεί. Πολλοί από τους κορυφαίους μαχητές που παίρνουν μέρος σε τουρνουά πλήρους επαφής (full contact), στην Νοτιοανατολική Ασία, εξασκούν το Choy Lee Fut, ένα γεγονός το οποίο ενισχύει τη φήμη της τέχνης, ως ένα από τα πιο ισχυρά στυλ του Κung Fu που υπάρχουν.
Το Choy Lee Fut ιδρύθηκε το 1836, από τον Chan Heung. Ο Chan Heung έμαθε Kung Fu από τον θείο τού Chan Wuen Wu, τον Lee Yao Shan -ο οποίος ήταν μαθητής του αρχικαλόγερου του ναού των Shaolin, Jin Shin- και έναν γνωστό μοναχό, ονομαζόμενο Choy Fook. Αφού αφιέρωσε πάνω από 20 χρόνια τελειοποιώντας το Kung Fu του, ο Chan Heung γύρισε στο χωριό του, για να συγκροτήσει ένα καινούργιο σύστημα πολεμικής τέχνης, το οποίο σύντομα θα ανέτρεπε τα μέχρι τότε δεδομένα. Ο Chan Heung, απεκάλεσε το καινούργιο σύστημα, Choy Lee Fut, δίνοντάς του τα δύο ονόματα των δασκάλων του (Lee Yao Shan, Choy Fook), μαζί με τη λέξη Fut, η οποία σημαίνει Βούδας στα κινέζικα, για να τιμήσει τον ναό των Shaolin, στον οποίο ήταν οι ρίζες του καινούργιου συστήματος το οποίο δημιούργησε.
Το Chοy Lee Fut έχει ένα σύστημα διδασκαλίας, το οποίο είναι προοδευτικό. Όλες οι φόρμες (κιουνς) είναι διαχωρισμένες σε τρία επίπεδα, το πρωταρχικό ή βασικό, το μεσαίο και το προχωρημένο. Κάθε επίπεδο έχει τις δικές του φόρμες των χεριών, ξύλινων κούκλων, chi kung και όπλων. Για παράδειγμα, στο πρωταρχικό επίπεδο, η πρώτη φόρμα που διδάσκεται είναι η Νg lun ma, μία φόρμα η οποία διδάσκει τον αρχάριο μαθητή πώς να κινείται γρήγορα και πώς να χρησιμοποιεί τα πόδια, τη μέση και τους ώμους του, με μια χαλαρή διεισδυτική δύναμη.

Διαβάστε περισσότερα...
 
SAN SHOU Εκτύπωση E-mail
Tο Kung Fu κατακτά το ρινγκ!
του Σπύρου Kατσιγιάννη
Mιλήστε στον μέσο φίλο των πολεμικών τεχνών στην Eλλάδα για αγώνες πλήρους
επαφής και το πρώτο πράγμα που θα του έρθει στο μυαλό είναι, πιθανότατα, το
Κick boxing, ή το Muay Thai, σωστά; Kάποιοι άλλοι ίσως σκεφτούν τα επονομαζόμενα "σκληρά" στιλ του καράτε, το kyokushinkai, το shidokan κ.λ.π., ενώ θα υπάρξουν και λιγοστοί που το μυαλό τους θα πάει στους αγώνες "χωρίς όρους".
Στους ίδιους ανθρώπους, κάντε τώρα λόγο για το Wushu. Aυτή τη φορά, ίσως σας μιλήσουν για αγωνιστικές φόρμες, με όπλα ή χωρίς, γεμάτες εντυπωσιακές, ακροβατικές τεχνικές. Aλλά μάχη πλήρους επαφής στο Wushu; Yπάρχει τέτοιο πράγμα;

Διαβάστε περισσότερα...
 
SHAOLIN KUNG FU - Μέρος Α' Εκτύπωση E-mail
Κείμενο - φωτογραφίες του Song Shufang
Απόδοση Δημήτρης Αθανασίου

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
(από τον Υu Deyun)


Ο Ναός των Shaolin είναι ο ιερός χώρος γενέσεως τού Chan. Η ιερότης του χώρου είναι ισάξια με αυτήν ενός βασιλικού οίκου. Το Κung Fu των Shaοlin αντιπροσωπεύει τον αυθεντικότερο από όλους τους κλάδους των πολεμικών τεχνών, ανά την υφήλιο. Όλοι γνωρίζουν ότι το Κung Fu των Shaolin είναι πολυμαθές και εμβριθές. Παρ’ όλ' αυτά πολύ λίγοι έχουν δει αυτό το μυστηριώδες Κung Fu. Δια μέσου των αιώνων, αμέτρητοι ερευνητές προσπάθησαν να εισχωρήσουν στα μυστικά του Κung Fu των Shaolin, αλλά χωρίς εξαίρεση, όλοι απέτυχαν. Πολλοί θαυμαστές από όλον τον κόσμο, έκαναν μεγάλες προσπάθειες για να μάθουν την αληθινή ουσία αυτού του Κung Fu, αλλά όλες τους οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες. Δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτε, παρά μόνο να μοιρολογούν την αποτυχία τους, έξω από τον ναό. Είναι χάρη στην μοναδικώς πλεονεκτική θέση του Song Shυfan και στη φωτογραφική του μηχανή, που το Κung Fu ή Wushυ των Shaolin είναι δυνατόν να γίνει προσιτό στους αναγνώστες ενός βιβλίου, και χωρίς αμφιβολία είναι ένα μεγάλο γεγονός, στον κύκλο του διεθνούς Wυshυ.

Διαβάστε περισσότερα...
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 1 - 5 από 9