Καλάθι Αγορών


Εμφάνιση Καλαθιού
Το Καλάθι σας είναι άδειο.

Σύνδεση Πελατών

Προϊόντα

Αναζήτηση Προϊόντων

Ιαπωνικές Πολεμικές Τέχνες
ΤΡΟΠΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΟ ΚΑΡΑΤΕ ΝΤΟ Εκτύπωση E-mail
dinami_karate-1.jpg

Του Νικόλαου Ζιμπούλια

Ξεκίνησα το Καράτε πριν από 19 χρόνια, στα 23 μου, έχοντας στο μυαλό μου το Καράτε μέσα από κινηματογραφικές ταινίες, όπως πιστεύω και πολλοί άλλοι άνθρωποι της γενιάς μου. Ταινίες που έδειχναν έναν άνθρωπο να μπορεί να αντιμετωπίζει πολλούς αντιπάλους μαζί, πολλές φορές πιο μεγαλόσωμους και πολύ πιο δυνατούς από αυτόν. Πολύ γρήγορα, βέβαια, κατάλαβα ότι για να πετύχεις κάτι τέτοιο χρειάζεται πολλά χρόνια σκληρής και επίπονης εξάσκησης, τελειοποίηση των τεχνικών και ανάπτυξη της δύναμης μέσα από πολλούς τρόπους, κάποιους από τους οποίους θα προσπαθήσω να αναφέρω παρακάτω.

Διαβάστε περισσότερα...
 
ΑΠΟ ΤΟ ΖΟΥΤΣΟΥ ΣΤΟ ΝΤΟ Εκτύπωση E-mail
jutsu-do-1.jpg

Του Μιχάλη Πετρόπουλου

Τα μπουγκέι, οι «πολεμικές τέχνες» της Ιαπωνίας, αναπτύχθηκαν και κωδικοποιήθηκαν από τον δέκατο αιώνα μ.Χ. και μετέπειτα, από πολεμιστές οι οποίοι στόχο είχαν να προστατεύσουν την ομάδα στην οποία ανήκαν και να προωθήσουν τους σκοπούς της. Η εκπαίδευση στις «πολεμικές τέχνες» επέτρεπε στον εκάστοτε πολεμιστή να αποκτήσει την απαιτούμενη ψυχική και τεχνική επάρκεια, με την οποία θα μπορούσε να προωθήσει τα συμφέροντα του σογκούν (στρατιωτικού ηγέτη) ή του εκάστοτε νταϊμίγιο (φεουδάρχη) στον οποίον είχε δώσει υπόσχεση πίστης.

Διαβάστε περισσότερα...
 
ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΚΟΝΤΟΚΑΝ ΤΖΟΥΝΤΟ Εκτύπωση E-mail
stoxoi_judo_1.jpg

του Ντον Φ. Ντρέγκερ

Μεταξύ πολλών ασκούμενων στο Κόντοκαν Τζούντο, υπήρχε πάντοτε η πεποίθηση ότι το σύστημα στο οποίο ασκούνται είναι ανώτερο από οποιοδήποτε άλλο στον χώρο των τακτικών εκ του συστάδην. Είναι γεγονός ότι και ο ίδιος ο Κάνο υποστηρίζει ότι το Κόντοκαν Τζούντο είναι από κάθε άποψη ανώτερο από οτιδήποτε αναπτύχθηκε ποτέ στις ιαπωνικές πολεμικές τέχνες και δρόμους· το βλέπουμε μάλιστα αυτό στην επιλογή του Κάνο για την επίσημη ονομασία του συστήματός του: Νίπον Ντεν Κόντοκαν Τζούντο, μια επωνυμία που υπονοεί «το καλύτερο μπούντο της Ιαπωνίας». Αυτή  η γεμάτη γόητρο και κομπασμό ονομασία εμφανίζεται σε όλα τα διπλώματα των βαθμών νταν και παρότι η αξιοπιστία του υπονοούμενου δεν μπορεί, φυσικά, να αποδειχθεί, είναι ενδεικτική της αυτοπεποίθησης και της πίστης που είχε ο Κάνο για το αγαπημένο του Κόντοκαν Τζούντο.

Διαβάστε περισσότερα...
 
ΚΟΣΕΝ ΤΖΟΥΝΤΟ Εκτύπωση E-mail
Η «Αίρεση» της Πάλης Εδάφους στο Τζούντο
Του Βαγγέλη Παπαδημητρίου

Τον όρο Κόσεν Τζούντο συνάντησα για πρώτη φορά όταν μελετούσα στοιχεία για να γράψω τη βιογραφία του Τζίγκορο Κάνο, για το βιβλίο «Από το Ζούτσου στο Ντο» το οποίο εξεδόθη από τις εκδόσεις «Αλκίμαχον», αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έδωσα και πολύ μεγάλη σημασία. Μέχρι που ο φίλος μου Μιχάλης Πετρόπουλος, μου «πέταξε» την ιδέα να ασχοληθώ με αυτό.

Διαβάστε περισσότερα...
 
TO JUJUTSU ΣΗΜΕΡΑ Εκτύπωση E-mail
Του Μιχαήλ Δ. Πετρόπουλου
H σημερινή κατάστασις στο Jujutsu είναι αρκετά συγκεχυμένη, για έναν τρίτο παρατηρητή. Ο J.G.Shortt, δάσκαλος του Ryoi Shinto-ryu Jujutsu, στην Αγγλία, και συγγραφέας του βιβλίου Begining Jiu Jitsu, θεωρεί ότι υπάρχουν 4 είδη Jujutsu. Από αυτά, τρία είδη είναι Ιαπωνικά (κλασσικό, περιόδου Edo, σύγχρονο) και ένα είδος Jujutsu είναι αυτό που έχει ιδρυθεί από ξένους. O R.Clark, ο οποίος είναι 9ο dan στο Jujutsu της ομοσπονδίας του, και ιδρυτικό μέλος της W.J.J.F. (Παγκόσμια Ομοσπονδία Jujutsu), θεωρεί ότι υπάρχουν τρία είδη Jujutsu. Από αυτά, δύο είδη είναι Ιαπωνικά (κλασσικό, μη παραδοσιακό) και ένα είδος είναι αυτό που αποκαλεί «μη Ιαπωνικό, μη παραδοσιακό».*1
Κατά την γνώμη μου, θα πρέπει αρχικά να χωρίσουμε το Jujutsu σε δυο είδη, το Ιαπωνικό και το Δυτικό (μη Ιαπωνικό). Ο διαχωρισμός αυτός πιστεύω ότι εξυπηρετεί στην καλύτερη κατανόηση, της ιστορικής εξέλιξης της κάθε σχολής Jujutsu.
Όταν λέμε Ιαπωνικό Jujutsu, αναγκαστικά θα πρέπει να προσδιορίσουμε και τη σχολή (ryu) στην οποία αναφερόμεθα. Παραδοσιακό Ιαπωνικό Jujutsu χωρίς συγκεκριμένη σχολή, δεν υφίσταται. Αντίστοιχα, το ίδιο συμβαίνει και στο Karate (ο όρος Ιαπωνικό Karate δεν είναι αρκετός, αν δεν προσδιορίζεται η συγκεκριμένη σχολή π.χ. Shotokan).
Παρ’ όλα ταύτα, θα πρέπει να αναφέρω ότι η Διεθνής Ομοσπονδία Πολεμικών Τεχνών, η οποία εδρεύει στο Τόκιο της Ιαπωνίας, εξασκεί το Nihon Jujutsu (Ιαπωνικό Jujutsu).

Διαβάστε περισσότερα...
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 1 - 5 από 12