Καλάθι Αγορών


Εμφάνιση Καλαθιού
Το Καλάθι σας είναι άδειο.

Σύνδεση Πελατών

Προϊόντα

Αναζήτηση Προϊόντων

Ιαπωνικές Πολεμικές Τέχνες
Shotokan Karate - Μέρος Α' Εκτύπωση E-mail
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ SHOTOKAN ΚΑΡΑΤΕ – Α΄ ΜΕΡΟΣ
του Σάββα Π. Μαστραππά


Ο Gichin Funakoshi και η διδασκαλία του


Η ιστορία του Shotokan Καράτε, μας επιτρέπει να προσεγγίσουμε τη ζωή αυτού του οποίου η φωτογραφία, κοσμεί τα περισσότερα ευρωπαϊκά ντότζο: του Gichin Funakoshi. Γεννημένος στο Shuri, το 1869, ο νεαρός αρχίζει να εξασκεί το Okinawa-Te, περίπου στην ηλικία των 15 ετών, υπό την καθοδήγηση του δασκάλου του στο σχολείο. Αυτός ήταν ο γιος του Δασκάλου Azato. Εκείνη την εποχή, η πολεμική τέχνη της Okinawa δε διδασκόταν στο ευρύ κοινό. Αργότερα, όταν ο Δάσκαλος Azato θα διδάξει ο ίδιος τον Gichin Funakoshi, τα μαθήματα θα γίνονται τη νύχτα.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Shotokan Karate - Μέρος B' Εκτύπωση E-mail
ΟΙ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ FUNAKOSHI
(Ο γιος του Giko, τo Shotοkai και ο M. Nakayama)

Του Σάββα Π. Μαστραππά

Aν εξετάσουμε το γενεαλογικό δένδρο του Shotokan Karate, άνθρωποι όπως οι Kase, Oshima, Nishiyama, όπως και όλοι οι πιο γνωστοί ειδήμονες του Karate στις μέρες μας, φαίνεται καθαρά ότι είναι μαθητές δευτέρου βαθμού του Funakoshi, έχοντας μαθητεύσει κοντά σε δασκάλους, οι οποίοι ήταν άμεσοι μαθητές του.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Shotokan Karate - Μέρος Γ' Εκτύπωση E-mail
Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ SHOΤΟΚΑΝ
ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ Π. ΜΑΣΤΡΑΠΠΑ

Στον δάσκαλο Nakayama, όπως είδαμε στο προηγούμενο μέρος του άρθρου μας, οφείλεται τόσο η οργάνωση των πρώτων αγώνων ελεύθερου Kumite, όπως και η σύλληψη της ιδέας της παγκόσμιας εξάπλωσης του Καράτε. Η σχολή των εκπαιδευτών της J.K.A. που ο ίδιος οργάνωσε, συνέβαλε προς αυτήν την κατεύθυνση, αποφασιστικά. Αρκετοί ήταν οι απόφοιτοί της που διασκορπίστηκαν σ’ όλον τον κόσμο, μεταλαμπαδεύοντας τις γνώσεις τους. Αν εμείς στο δυτικό ημισφαίριο γνωρίζουμε το Καράτε, αυτό οφείλεται αποκλειστικά σ’ αυτήν την ιδέα του δασκάλου NAKAYAMA και στις απαράμιλλες οργανωτικές του ικανότητες.
Ο Hideraka Nishiyama, ένας από τους συνιδρυτές της J.K.A. και ο Hirokazu Kanazawa, πρωταθλητής στους πρώτους αγώνες Καράτε, του έτους 1957, ήταν οι προσωπικότητες που διαδραμάτισαν τον σημαντικότερο ρόλο, για να υλοποιηθεί αυτή η ιδέα του Nakayama.

Οι δύο αυτές εκρηκτικές μορφές, απετέλεσαν τους πρώτους πρεσβευτές που δίδαξαν και οργάνωσαν σε πολλές χώρες το Καράτε και προλείαναν το έδαφος, για να δεχθεί στη συνέχεια τους άλλους Ιάπωνες δασκάλους.Διαβάστε περισσότερα...
 
Shotokan Karate - Μέρος Δ' Εκτύπωση E-mail
Η Σημερινή Παγκόσμια Κατάσταση
του Shotokan και οι απαρχές του
στην Ελλάδα.

του Σάββα Π. Μαστραππά


Στο προηγούμενο τεύχος (9ο), στο Γ΄ μέρος του άρθρου μας για την ιστορία του Shotokan Karate, αναφερθήκαμε σε δύο μεγάλες προσωπικότητες. O Hidetaka Nishiyama και ο Hirokazu Kanazawa, έφυγαν από την Ιαπωνία, με σκοπό να υλοποιήσουν την ιδέα της διεθνούς εξάπλωσης του Καράτε-ντο. Η ιδέα ήταν του Shihan Nakayama, ο οποίος ερμήνευσε σωστά τη διεθνή συγκυρία, πρώτος από όλους τους ομοτέχνους του στην Ανατολή. Δεν ήταν οι μοναδικοί βέβαια που έφυγαν έχοντας αυτήν την αντικειμενική αποστολή, ήταν απλά οι επιτυχημένοι πρωτοπόροι, που παρήγαγαν σημαντικό σε ποσότητα και ποιότητα, τεχνικό και οργανωτικό έργο.

Τους ακολούθησαν και άλλοι Ιάπωνες δάσκαλοι, οι περισσότεροι αξιόλογοι, τουλάχιστον τεχνικά.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΡΑΤE Εκτύπωση E-mail
του Σάββα Π. Μαστραππά
ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

Θα ήθελα κατ’ αρχάς να διευκρινήσω, ότι το κείμενο που ακολουθεί βασίζεται, κατά κύριο λόγο, στις προσωπικές μου, εμπειρικές παρατηρήσεις, όπως αυτές εξήχθησαν από την ενασχόλησή μου με το επάγγελμα ή λειτούργημα, αν θέλετε, του προπονητή καράτε τα τελευταία χρόνια.
Είναι πολλή σημαντική η φιλοσοφία, μέσω της οποίας ο προπονητής αντιλαμβάνεται το άθλημά του. Τί είναι το σύγχρονο καράτε, άθλημα ή πολεμική τέχνη; Με ποιο σκεπτικό θα προπονεί ο προπονητής τους αθλητές του; Σαν πολεμιστές, μαχητές των δρόμων (αν είναι πολεμική τέχνη) ή σαν άτομα που κάνουν πρωταθλητισμό;
Με τα σύγχρονα δεδομένα, το καράτε υπάγεται σε κάποιους κανονισμούς αγώνων και έχει ως στόχο την ένταξή του στους Ολυμπιακούς αγώνες. Αν συμφωνούμε σ’ αυτό, τότε η ψυχολογική υποστήριξη των αθλητών είναι αναγκαία παράμετρος, για την καλύτερη απόδοσή τους στους σύγχρονους αγώνες. Με ποιούς τρόπους, όμως, η αθλητική ψυχολογία θα μπορούσε να τους υποστηρίξει; Σε γενικές γραμμές, ο εκσυγχρονισμός της φιλοσοφίας του προπονητή είναι απαραίτητος σήμερα και αυτό είναι το πρώτο θέμα που θα μας απασχολήσει.
Στη συνέχεια, θα ασχοληθούμε με την ψυχολογική στήριξη των αθλητών, την οποία θα χωρίσουμε σε τρία μέρη. Πρώτον, τη βοήθεια που θα μπορούσαμε να τους παρέχουμε κατά την προαγωνιστική περίοδο, δεύτερον, κατά την ημέρα των αγώνων και τρίτον και σημαντικότερο, όσο και αν φαίνεται παράδοξο, την περίοδο που θα ακολουθήσει τόσο μια επιτυχημένη, όσο και μια λιγότερο επιτυχή παρουσία στους αγώνες.
Τα όσα θα μας απασχολήσουν αφορούν τον αθλητή-τρια KUMITE. Είναι προφανές, ότι οι ασχολούμενοι με τα ΚΑΤΑ θα πρέπει να υπαχθούν σε διαφορετικούς «νόμους» της ψυχολογίας, μιας και η εμπλοκή τους με τον αντίπαλο δεν είναι άμεση.

Διαβάστε περισσότερα...
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 6 - 10 από 12