Καλάθι Αγορών


Εμφάνιση Καλαθιού
Το Καλάθι σας είναι άδειο.

Σύνδεση Πελατών

Προϊόντα

Αναζήτηση Προϊόντων

Κορεάτικες Πολεμικές Τέχνες
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ TAE KWON DO Εκτύπωση E-mail
A΄ Μέρος
του Αριστοτέλη Δελημήτρου

Το Tae Kwon Do είναι η παραδοσιακή πολεμική τέχνη της Κορέας, ενώ έχει ενταχθεί και στον αθλητικό χώρο σαν Ολυμπιακό άθλημα (THE WORLD TAE KWON DO FEDERATION – W.T.F.) από τον Σεπτέμβριο του 1994.
Εμφανίστηκε σαν άθλημα επίδειξης στους Ολυμπιακούς αγώνες της Σεούλ το 1988 και στους Ολυμπιακούς αγώνες της Βαρκελώνης το 1992 (όπου και η Ελλάδα κατέκτησε ένα χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο με τη Δροσίδου), ενώ θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς αγώνες του Σίδνεϋ το 2000, σαν επίσημο Ολυμπιακό άθλημα (με τριπλή ελληνική εκπροσώπηση). Αν το μεταφράσουμε, αποτελείται από τρεις διαφορετικές λέξεις, το Tae, το Kwon και το Do. Με τη λέξη Tae, προσδιορίζονται όλες οι τεχνικές που εφαρμόζονται με τα πόδια, με τη λέξη Kwon όλες οι τεχνικές που εφαρμόζονται με τα χέρια και με τη λέξη Do η πνευματική, η ηθική και η ψυχική δύναμη του ανθρώπου. Χρησιμοποιώντας όλα τα παραπάνω με τη σωστή μέθοδο και τεχνική το Tae Kwon Do, συνιστά μια μοναδική πολεμική τέχνη. Τα συστατικά στοιχεία από τα οποία αποτελείται το Tae Kwon Do, είναι τα εξής τέσσερα: 1) τα POOMSE (πούμσε) που είναι οι φόρμες του Tae Kwon Do (εικονική μάχη εναντίον ενός και πολλών αντιπάλων, 2) τα HOSINSUL (χοσινσούλ) που είναι το σύνολο των τεχνικών αυτοάμυνας του Tae Kwon Do, 3) τα KIOKPA (κιόκπα) που είναι οι τεχνικές θραύσης (σπασίματος) διαφόρων συμπαγών αντικειμένων (ξύλα, κεραμίδια, τσιμεντόπλακες, πέτρες, κ.λπ.) και 4) το KYORUGI (κιρούγκι) που είναι οι τεχνικές μάχης με αντίπαλο. Επισημαίνουμε εδώ ότι το αγωνιστικό Tae Kwon Do (W.T.F.), αποτελεί μόνο έναν πολύ μικρό και εξειδικευμένο τομέα του Tae Kwon Do Kyorugi. Όλα τα παραπάνω, συνιστούν την ολότητα και την πληρότητα της πολεμικής τέχνης του Tae Kwon Do.

Διαβάστε περισσότερα...
 
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ TAE KWON DO (μέρος β΄) Εκτύπωση E-mail
του Αριστοτέλη Δελημήτρου

ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΕΝΟΣ ΑΘΛΗΤΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ TAE KWON DO (W.T.F.)
Από άποψη εργοφυσιολογίας, το αγωνιστικό Tae Kwon Do (W.T.F.) είναι ένα αερόβιο άθλημα, με αναερόβιες εκρήξεις. Οι δύο αθλητές βρίσκονται για 3 γύρους των 3 λεπτών ο καθένας, με 1 λεπτό ενδιάμεσο διάλειμμα, σε συνεχή αναπήδηση, μετακίνηση στον χώρο και συχνότατες ανταλλαγές συνδυασμών χτυπημάτων, κυρίως με τα πόδια. Όλα αυτά επιβαρύνουν τόσο τον αερόβιο, όσο και τον αναερόβιο (τον αγαλακτικό και τον γαλακτικό) μηχανισμό παραγωγής μυϊκής ενέργειας. Και θυμίζουμε ότι ένας αθλητής που θα παίξει τελικό στην κατηγορία του, ενδέχεται να αγωνιστεί ακόμη και σε 8 τέτοιους αγώνες μέσα σε λιγότερο από 10 ώρες!! (κουβαλώντας επιπλέον στους τελευταίους αγώνες, τραυματισμούς από τους προηγούμενους αγώνες του και το «σκότωμα» της αναμονής, του κάθε επόμενου αγώνα).

Διαβάστε περισσότερα...
 
Tang Soo Do Εκτύπωση E-mail
ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΩΝ T’ANG
Της Θεώνης Κατσώλη
Στη μετάφραση της παραδοσιακής Κορεάτικης τέχνης Tang Soo Do, η λέξη ”Tang” παραπέμπει στη Δυναστεία T’ang (617 - 907 μ.Χ) της Κίνας, αντανακλώντας το μοιρασμένο πολιτιστικό υπόβαθρο ανάμεσα στην Κίνα και την Κορέα. “Soo” είναι το χέρι, αλλά αναφέρεται και στη γροθιά, την παλάμη, το χτύπημα ή άμυνα και “Do”, ο δρόμος της ζωής ή της τέχνης.
Αυτός ο αρχαίος τρόπος πολεμικής τέχνης, του οποίου τα ίχνη οδηγούν 2000 χρόνια πίσω, στη χερσόνησο της Κορέας, είναι μία μέθοδος άδειων χεριών και ποδιών, και όπλο μάχης, που βασίστηκε στην επιστημονική χρήση του σώματος στην αυτοάμυνα. Σαν τέχνη, το Tang Soo Do συνδυάζει όλες τις απόψεις, όπως η προσπάθεια να ζεις με αρχές που εξελίσσονται, ικανότητες αμυντικές κι επιθετικές, χειρισμό των όπλων, ανάπτυξη δύναμης και το να κάνεις μία υγιεινή και αρμονική ζωή σωματικά και πνευματικά, κάτι που αποκλείει ρητά τη χρήση βίας ή υπερβολής.
Διαβάστε περισσότερα...