Καλάθι Αγορών


Εμφάνιση Καλαθιού
Το Καλάθι σας είναι άδειο.

Σύνδεση Πελατών

Προϊόντα

Αναζήτηση Προϊόντων

Διάφορα Θέματα
ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ Εκτύπωση E-mail
skia_polemisti-1.jpg

Του Έλλις Άμντουρ

O στρατηγικός αντίπαλος είναι ο φασισμός, ο φασισμός που βρίσκεται μέσα σε όλους μας, μέσα στο κεφάλι και στην καθημερινή μας συμπεριφορά, ο φασισμός που μας κάνει να αγαπάμε την εξουσία, το να ποθούμε αυτό που κυριαρχεί επάνω μας και που μας εκμεταλλεύεται.

Μισέλ Φουκό


Ένας γκουρού διηύθυνε κάποτε μια ομάδα διαλογισμού, η οποία είχε θέμα τη σωτηρία όλων των ανθρώπινων όντων από τον τροχό του κάρμα. Όλα πήγαιναν καλά μέχρι που ο σουάμι ζήτησε να προσευχηθούν για την ψυχή του Αδόλφου Χίτλερ. Από όλο το δωμάτιο ακούστηκαν οργισμένες φωνές σχετικά με το ότι ορισμένα όντα είναι υπερβολικά κακά για να λυτρωθούν, και ότι η ίδια η πρόταση ήταν χυδαία. Ο σουάμι δέχτηκε όλη την οργή και με ορθάνοιχτα τα μάτια ρώτησε, "Δηλαδή θέλετε να ξαναγυρίσει;"

παράφραση μιας ιστορίας του Ρον Κουρτζ.


Οι περιγραφές από πεδία μάχης και σφαγές, με πιο πρόσφατες αυτές που διάβασα σχετικά με το Μάι Λάι, μιλούν για άντρες, γυναίκες και παιδιά που έχουν πολτοποιηθεί και έχουν γίνει κομμάτια από τις σφαίρες, για σπασμένα κόκαλα που πετάγονται μέσα από ένα ανακάτεμα μυαλών, σάρκας και λιωμένων εντοσθίων. Μετά από μερικές μέρες στον ήλιο, τα πτώματα πρήζονται και ξεχειλίζουν από τα ρούχα τους. Η σάρκα τους βράζει από τα σκουλήκια και ο αέρας είναι γεμάτος μύγες μεθυσμένες από το αίμα και το κρέας. Άντρες ουρλιάζουν ζητώντας τις μανάδες τους, ζητώντας λύτρωση από τον πόνο, ζητώντας θάνατο. Άλλοι, με γυάλινα μάτια –αν έχουν καν μάτια– είναι πέρα από τα ουρλιαχτά, πέρα από την ίδια τη ζωή.

Διαβάστε περισσότερα...
 
ΠΟΣΟ ΣΚΛΗΡΟΣ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙΣ; Εκτύπωση E-mail
poso_skliros_thes_na_gineis_1.jpg

Του Έλλις Αμντούρ
Φωτό: Πάνος Μήτσιος. Στις Φωτογραφίες: Δημήτρης Ραχούτης & Νίκος Παπαδόπουλος

Το κομμάτι αυτό είναι αφιερωμένο στον Ταγματάρχη Σαμπούν Τονγκαρόμ, εκπαιδευτή του πρώτου μου δασκάλου του αϊκίντο, Μπομπ Μπάρετ. Ο Ταγματάρχης ήταν προπονητής βαρών, γυμναστικής, κολύμβησης, κικ-μποξ και αϊκίντο, του στρατού της Ταϊλάνδης. Σε κάποιο σεμινάριο, αφότου έδειξε τι θα έκανε αν του επιτίθετο κάποιος που ήξερε τάε κβον ντο και κάποιος που ήξερε τζούντο, ένας τρίτος συνομιλητής σηκώθηκε και τον ρώτησε, "Σενσέι, τι θα κάνατε αν αυτήν τη στιγμή κρατούσα ένα αυτόματο όπλο, σας είχα σκοπεύσει και ήμουν έτοιμος να πυροβολήσω;" Ο Ταγματάρχης Σαμπούν σήκωσε τα χέρια του και άρχισε να τρέχει γύρω-γύρω ουρλιάζοντας, "Θεούλη μου, Θεούλη μου· θα πεθάνω, θα πεθάνω!".

Διαβάστε περισσότερα...
 
ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΒΟΥΔΑ Εκτύπωση E-mail

Οι πνευματικές και ψυχικές προεκτάσεις της ρεαλιστικής προσέγγισης των πολεμικών τεχνών

kill_buddah_0.jpg

Του Γιώργου Σπανουδάκη

«Απάλλαξε τον δρόμο σου από όλα τα εμπόδια που ορθώνονται μπροστά σου.
Αν βρεις μπροστά σου τον Βούδα, σκότωσε τον Βούδα...».

Το παραπάνω ρητό μπορεί να έχει εφαρμογή σε πολλούς τομείς της εξέλιξης ενός ατόμου. Σύμφωνα με αυτό, κάποιες φορές αυτά που θεωρούμε ως υπέρτατες αλήθειες μπορεί να είναι στην πραγματικότητα εμπόδια στον δρόμο μας. Προσωπική πεποίθηση του γράφοντος είναι πως αυτό το ρητό ταιριάζει στις πολεμικές τέχνες περισσότερο από κάθε άλλη περίπτωση.

Εκ πρώτης όψεως, μια τέτοια άποψη μπορεί να μοιάζει με ιεροσυλία. Η σύνδεση του βουδισμού με αρκετές κινεζικές πολεμικές τέχνες παρουσιάζεται ως δεδομένη, αλλά και οι ιαπωνικές πολεμικές τέχνες χρησιμοποιούσαν τον βουδισμό ζεν για να αναπτύξουν στους πολεμιστές των παλαιότερων εποχών την αταραξία του νου, χαρακτηριστικό πολύτιμο στη χαοτική κατάσταση που επικρατεί σε μια πολεμική σύγκρουση. Θα μπορούσε ποτέ, λοιπόν, η μελέτη του βουδισμού, της ανατολίτικης σκέψης και της αυστηρής προσκόλησης σε πνευματικούς ή υπερβατικούς στόχους γενικότερα, να αποτελέσει εμπόδιο στην ανάπτυξη των πολεμικών τεχνών;
Διαβάστε περισσότερα...
 
Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΖΕΝ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΡΑΤΕ ΝΤΟ Εκτύπωση E-mail

Μέρος 2ο

zen-karate-b-4.jpg
Στην αρχή τα βουνά
Είναι βουνά
Ύστερα παύουν να είναι βουνά
Τέλος και πάλι τα βουνά είναι βουνά
(Ρητό του Ζέν)

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Διαβάστε περισσότερα...
 
Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΖΕΝ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΡΑΤΕ ΝΤΟ Εκτύπωση E-mail

Μέρος 1ο

zen_karate_2.jpg

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΚΑΡΑΤΕ ΝΤΟ
Η Τέχνη του Καράτε-Ντο αποτελεί μία άοπλη τέχνη μάχης η οποία αναπτύχθηκε και συστηματοποιήθηκε στην Οκινάουα, μετά την ενσωμάτωσή της στα νησιά Ρίου Κιού, περίπου το 1600μ.Χ. Οι κάτοικοι της Οκινάουα ζούσαν κάτω από τη σκληρή στρατιωτική κατοχή των Ιαπώνων και τους ήταν απαγορευμένη η κατοχή όπλων (με λεπίδα). Από την άλλη, επειδή οι Ιάπωνες σαμουράι επιτίθεντο στους αγρότες άνευ λόγου και χωρίς τον φόβο τιμωρίας, εκείνοι έπρεπε να βασίζονται στην αντίδραση της στιγμής και στα γυμνά τους χέρια προκειμένου να επιβιώσουν. Λόγω αυτής της κατάστασης, οι ασκούμενοι στο κινεζικό Κένπο και το Οκιναβέζικο Τόντε αποφάσισαν να ενωθούν μυστικά. Η ένωσή τους αυτή γέννησε το Τε (χέρι), τη μαχητική τέχνη της Οκινάουα. 

Αυτήν την εποχή, το Τε έφτασε στο πιο υψηλό του επίπεδο αποτελεσματικότητας. Η προπόνηση γινόταν τη νύχτα, σε άκρα μυστικότητα. Εξασκούσαν τη σκλήρυνση των φυσικών τους όπλων, με σκοπό να μπορούν να σκοτώσουν με γυμνά χέρια, αν χρειαζόταν, έναν σαμουράι με πανοπλία. Η ανάπτυξη του Κομπούντο, δηλαδή της χρήσης των γεωργικών εργαλείων ως όπλων, ανάγεται επίσης σε αυτήν την εποχή.

Διαβάστε περισσότερα...
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 1 - 5 από 16