Καλάθι Αγορών


Εμφάνιση Καλαθιού
Το Καλάθι σας είναι άδειο.

Σύνδεση Πελατών

Προϊόντα

Αναζήτηση Προϊόντων

Jeet Kune Do Εκτύπωση E-mail
Η Τέχνη της Ψυχής
Του Ευάγγελου Ζορμπά
Η Μαχητική Τέχνη Jeet Kune Do αποτελεί δημιούργημα τού ιδιοφυή και χαρισματικού Bruce Lee και του Dan Inosanto. Είναι επίσημα ανεγνωρισμένη τέχνη και καταχωρήθηκε στην Ομοσπονδία Kuoshu της Κίνας, στις 27 Μαρτίου 1981. Το Jun Fan Gung Fu είναι ο θεμέλιος λίθος από όπου το Jeet Kune Do (JKD) εξελίσσεται. Αν το JKD είναι ένας τρόπος σκέψης, έρευνας και πειραματισμού, τότε οι τέχνες Jun Fan είναι το πρωταρχικό όχημα για να οδηγηθεί κάποιος εκεί.

Στο διάστημα 1964-1973 ο Bruce Lee με τη βοήθεια του Dan Inosanto (έχοντας τον ρόλο τού βασικού καταλύτη) ερεύνησαν όλα τα μαχητικά συστήματα που μπορούσαν να ανακαλύψουν. Ανάμεσα σε εκατοντάδες τέχνες επέλεξαν στοιχεία, τεχνικές, μεθόδους προπονήσεων, γυμνάσματα, θεωρίες ή απλώς ιδέες από 26 τέχνες που απετέλεσαν τη βάση του JKD και δημιούργησαν ένα πλέγμα τεχνικών, που δίνει τα απαραίτητα εφόδια σε έναν μαχητή.

Υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι το JKD είναι απλά μία εκλεκτική πρόσμιξη τεχνικών από διάφορες τέχνες. Στην πραγματικότητα ο Bruce Lee χρησιμοποίησε αλληλένδετες τεχνικές από διάφορα συστήματα, που ευνοούν την άμεση, αρμονική μετάβαση από τέχνη σε τέχνη, από δομή σε δομή, από πεδίο σε πεδίο κατά τη διάρκεια τής μάχης και έχουν πλήρη συνοχή μεταξύ τους, αποδοτικότητα, ροή και οικονομία ενέργειας.
Μετά τον θάνατο τού Bruce Lee το 1973, συνεχίστηκε ο εμπλουτισμός τής Τέχνης, από τον άξιο συνεχιστή του Dan Inosanto, προσθέτοντας στοιχεία από Kali, Penjack Silat κ.α. Ακόμα και σήμερα, οι επόμενες γενεές εκπαιδευτών που στελεχώνουν την Τέχνη, συνεχίζουν αυτήν τη διαδικασία πειραματιζόμενοι σε τέχνες όπως Brajilian Jujitsu, Sambo, ROSS, Shootwrestling κ.α.

Όπως καταλαβαίνει κανείς, το JKD δεν πρόκειται για μια τέχνη στείρα και στάσιμη, αλλά για μια συνεχώς εξελισσόμενη και προσαρμοζόμενη ζωντανή Τέχνη! Η εκμάθησή της είναι μια συνεχόμενη διαδικασία αυτοανακάλυψης και πειραματισμού, μια διαδικασία δίχως τέλος. Το JKD αποφεύγει τον μιμητισμό και δογματισμό. Πρώτιστη προτεραιότητα έχει η προσωπική έκφραση και ο άνθρωπος και όχι η κατανάλωση ενός μαζικού προϊόντος. Στόχος είναι η δημιουργία ενός απελευθερωμένου, αυθόρμητου και αυτόβουλου ατόμου. Ενισχύεται η προσαρμοστικότητα και η εξοικείωση τού μαχητή σε όλα τα πεδία της μάχης (Λακτίσματα, Γροθιές, Παγιδεύσεις, Πάλη) καθώς και η κατάρτιση για τη δημιουργία υψηλής ικανότητας μαχητών, για την αντιμετώπιση ρεαλιστικών streetfighting καταστάσεων.

Η μαχητική θεωρία του JKD διδάσκεται με επιστημονική τεκμηρίωση, ανάλυση και κατακερματισμό των επιμέρους παραγόντων που τη διέπουν. Τίποτα δεν θεωρείται απόλυτα δεδομένο και μέσω αυτής της συνεχούς "αμφισβήτησης" προωθείται η απρόσκοπτη αναζήτηση πιο αποδοτικών μεθόδων. Σε τελική ανάλυση το JKD είναι μία επιστήμη "επίλυσης προβλημάτων" και μπορεί να οριστεί ως: "Χρησιμοποιώντας καμία οδό σαν οδό, κανέναν περιορισμό σαν τον μόνον περιορισμό".

Ο Bruce Lee ήταν μία αναμφισβήτητα ιδιοφυής προσωπικότητα. Μία πτυχή που αγνοεί ο περισσότερος κόσμος, είναι ότι ο Lee είχε σπουδάσει Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο τής Ουάσινγκτον και είχε δημιουργήσει μία σύνθετη προσωπική κοσμοθεώρηση και φιλοσοφία, για την προοπτική τού κόσμου που μας περιβάλλει. Σημαντικές επιρροές στις εσωτερικές του αναζητήσεις για τη διαμόρφωση των φιλοσοφικών του αξιωμάτων ήταν οι: Lao-Tzu, Chuang-Tzu, Tzu-Yeh, Sun-Tzu, Buddha, Shankara, Confucius, Baruch Spinoza, Rene Descartes, David Hume, Σωκράτης, Ηράκλειτος και γενικότερα οι Αρχαίοι Έλληνες Προσωκρατικοί Φιλόσοφοι. Οι κυριότερες όμως επιρροές του ήταν οι: Alan Watts, Jiddu Krishnamurti, οι αδερφοί Suzuki και ο Πλάτωνας.
Συμπτωματικά ο Lee έζησε σε μία εποχή κοσμογονικών αλλαγών στον χώρο της Φιλοσοφίας και φυσικά δεν έμεινε ανεπηρέαστος. Ο Alan Watts ήταν ο πρώτος Δυτικός, εκείνη την εποχή, που προσπάθησε να αναλύσει τη φιλοσοφία Zen μέσα από το πρίσμα του Δυτικού πολιτισμού. Ο Judi Krishnamurti μιλούσε για την απελευθέρωση του ανθρωπίνου πνεύματος. Ο Lee είχε μανία με τα βιβλία και η βιβλιοθήκη του ήταν πλουσιότατη σε τέτοιου είδους αναγνώσματα. Διέθετε ακόμα σε ηχητικές κασέτες τις διαλέξεις του Alan Watts.

Είχε κυριευτεί σε τέτοιο βαθμό με τη μελέτη της φιλοσοφίας, που κάποια φορά στο Πανεπιστήμιο, όταν διαφώνησε με έναν καθηγητή του κατά την ανάλυση ενός Koan του Zen, o Lee έφυγε από το έδρανό του, ανέβηκε στην Έδρα και μπροστά στα έκπληκτα μάτια τού καθηγητή και των συμμαθητών του, άρχισε να αναλύει τη δική του εκδοχή στο ζήτημα.

Η Μαχητική Φιλοσοφία τού Bruce Lee, την οποία είχε ονομάσει JKD, ασχολείται με το άτομο, την προσωπική έκφραση, τη στιγμιαία και αρμονική προσαρμοστικότητα στη ζωή τού ανθρώπου. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, ο Lee πίστευε ότι κάποιος μπορεί να ξεπεράσει την "αντιπαλότητα" οποιασδήποτε μορφής (ανασφάλεια, άγχος, εγωισμός κτλ.).

Κλείστε τα μάτια σας για ένα λεπτό και προσπαθήστε να ΜΗΝ κάνετε καθόλου σκέψεις... Αδύνατο! Ακατάπαυστα περνάνε παρορμήσεις, ασυνάρτητες, συναισθηματικές και κάποιες λογικές ελεγχόμενες σκέψεις. Το Wu-Hsin (No-mindedness) είναι μία κατάσταση όπου προσπαθούμε να μετριάσουμε αυτήν την υπερβολική πνευματική προσπάθεια. Έναυσμα για αυτές τις σκέψεις αποτέλεσε το παράδειγμα μέσα στους διάλογους του Πλάτωνα, όπου δύο άλογα τραβάνε μία άμαξα σε δύο αντίθετες πλευρές, κρατώντας την ακίνητη. Μεταφορικά σημαίνει την πόλωση τού Συναισθηματικού και Λογικού Νου, με αποτέλεσμα την ακινησία τού πνεύματος. Για να επιτευχθεί το Wu-Hsin χρειάζεται το Wu-Wei (non-striving) η αποβολή της υπερβολικής συνειδητότητας και υπερανάλυσης. Να αφήνουμε τον εαυτό μας να δρα ελεύθερα, με πράξεις πηγαίες, αυθόρμητες, γεμάτο δυναμισμό, φέρνοντας τη σφραγίδα του πραγματικού εαυτού μας. Όπως ένα φύλλο δένδρου πέφτει στο νερό και σχηματίζονται κύκλοι, έτσι πρέπει να είναι ο Νους μας, σε ροή, αρμονική ισορροπία και δίχως αντίσταση.

Ο σύγχρονος άνθρωπος βλέπει τα πάντα μέσα από το πρίσμα τού Εγώ, για αυτόν τον λόγο περνάει κρίσεις σε σχέσεις φιλίας, ανθρώπινης επαφής, σχέσης με το άλλο φύλλο, εργασίας κτλ. Η ανθρώπινη επαφή στην αγνή της μορφή είναι σπάνια, ηθικές αξίες και ιδανικά έχουν αλλοιωθεί. Ο Lee έλεγε δίνοντας έμφαση, ότι: "Το δυσκολότερο πράγμα στον κόσμο, είναι να μπορείς να εκφράσεις ειλικρινά τον εαυτό σου..." Σκεφτείτε το. Πίστευε ότι η ζωή είναι μία συνεχόμενη διαδικασία συσχέτισης. Ο άνθρωπος ζει μέσα σε σχέσεις και μέσα από τις σχέσεις αναπτυσσόμαστε και εξελισσόμαστε. Σχέσεις δύο συνανθρώπων, συζύγων, γονέων-παιδιών ολοκληρώνουν το άλλο μισό κομμάτι που λείπει από τον εαυτό μας. Οι εμπειρίες που αποκομίζουμε μέσα από αυτές τις σχέσεις, διαμορφώνουν την ιδιοσυγκρασία μας και βοηθούν στην ολοκλήρωσή μας. Το να ζεις, να νοιώθεις, να αισθάνεσαι, να αναλύεις, να κρίνεις, είναι πιο σημαντικό και ουσιώδες από το απλώς να πράττεις. Η συναίσθηση ότι κάθε στιγμή τής ζωής πρέπει να την απολαμβάνουμε γιατί είναι μοναδική, ανεπανάληπτη και απόλυτα προσωπική.

Ο Lee θεωρούσε τη φύση τού Νερού σαν τον απόλυτο αντικατοπτρισμό των ιδιοτήτων ενός μαχητή και προπαντός ενός ανθρώπου. Το Νερό είναι η πιο μαλακή ουσία στη Γη και μπορεί να διεισδύσει μέσα σε σκληρότερες ουσίες. Δεν μπορούμε να το πιάσουμε στο χέρι μας, ανταποκρίνεται αρμονικά όταν το αγγίξουμε, χωρίς να αντιδρά και παίρνει το σχήμα οποιουδήποτε δοχείου το βάλουμε μέσα. Μεταφορικά η προσαρμοστικότητα, η μη αντίδραση, η ροή, η ευκαμψία, η υποχωρητικότητα, η διεισδυτικότητα είναι έννοιες που για τον Lee αποτέλεσαν αξιώματα για να χτίσει το JKD!

Ο Lee δημιούργησε έναν οδηγό τεσσάρων βημάτων, για την επίτευξη τής προσωπικής διαφώτισης τού ανθρωπίνου πνεύματος (4 αρχές που μπορούν πραγματικά να περιγράψουν το νόημα του JKD):

• Αναζήτησε τη δική σου εμπειρία.
Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, σκέφτεται, συλλογίζεται, πράττει διαφορετικά. Δεν υπάρχουν έτοιμες "μαγικές συνταγές", που μπορεί να εφαρμοστούν από όλους τους ανθρώπους στον ίδιο βαθμό. Η αναζήτηση προσωπικών εμπειριών, είναι ο μόνος τρόπος αφύπνισης και εξύψωσης τής συνειδητότητας.

• Απορρόφησε ό,τι είναι χρήσιμο.
Στη ζωή μας πρέπει να είμαστε ανοικτοί σε όλων των ειδών τις γνώσεις, δίχως παρωπίδες. Διακρίνοντας ό,τι είναι χρήσιμο και μας αντιπροσωπεύει, να το ενσωματώνουμε σαν βίωμα.

• Απόρριψε ό,τι είναι άχρηστο.
Δίχως ενδοιασμούς και ηθικούς φραγμούς, ό,τι θεωρούμε ότι δεν μας αντιπροσωπεύει ή η λειτουργικότητά του είναι μηδαμινή (φυσικά μετά από ανάλυση και σκέψη), το βάζουμε στην άκρη και προχωρούμε ακάθεκτοι στη ζωή μας.

• Πρόσθεσε ό,τι είναι πραγματικά δικό σου.
Το προσωπικό στοιχείο και η αυτοδημιουργία είναι στοιχεία που αναδεικνύουν τις ψυχικές δυνάμεις τού ατόμου και συμβαδίζουν με τον ψυχισμό που το διακατέχει. Η αυτόνομη βούληση και ο αυθορμητισμός συντελούν στην επισφράγιση τής γνώσης μέσα από το προσωπικό πρίσμα, αποτελούν την εγγύηση για μία αρμονική και ήρεμη ζωή και τελικά οδηγούν στην είσοδο προς την ελευθερία.

Στο JKD δεν έχει σημασία το πόσα έχεις μάθει, αλλά πόσα έχεις απορροφήσει από αυτά που έχεις μάθει. Δεν μετράει το πόση γνώση έχεις αποκομίσει, αλλά το τι πραγματικά μπορείς να εφαρμόσεις από αυτήν τη γνώση. Το να ΕΙΣΑΙ αξίζει περισσότερο από το να ΚΑΝΕΙΣ! Ο Lee θεωρούσε το JKD την Τέχνη της Ψυχής! Η δημιουργία στην Τέχνη είναι το ψυχικό ξεδίπλωμα τής προσωπικότητας. Η επίδρασή της είναι η εμβάθυνση στην προσωπική διάσταση τής ψυχής. Η Τέχνη τού JKD δεν είναι τίποτε άλλο παρά η απλοποίηση, το να ΕΙΣΑΙ ο εαυτός σου. Σκοπός είναι η εκμηδένιση του Εγώ, ο έλεγχος και το ξεπέρασμα των εσωτερικών παρορμήσεων (προϊόντα των ενστίκτων τής επιβίωσης), όπως ο θυμός, η οργή, το μίσος, ο φόβος... Η εκμάθηση στο JKD δεν είναι θέμα αναζήτησης γνώσης ή συσσώρευσης ιδανικών λύσεων, είναι η ανακάλυψη των αιτιών της αγνοίας μας.


Αναδημοσίευση από το τεύχος 8 του περιοδικού «Μονοπάτι του Πολεμιστή»

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση, αρκεί να αναφέρεται η πηγή.