Καλάθι Αγορών


Εμφάνιση Καλαθιού
Το Καλάθι σας είναι άδειο.

Σύνδεση Πελατών

Προϊόντα

Αναζήτηση Προϊόντων

ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ Εκτύπωση E-mail

ΜΠΟΥΜΠΙΣΙ
Το Κλασσικό Εγχειρίδιο Μάχης

bubishi.jpg

Αρχικά γραμμένο σε κλασσικά Κινεζικά με τη διάλεκτο του Φουτζιάν, το Μουμπίσι συντάχθηκε πάνω από δύο αιώνες πριν. Καθώς η παράδοση ήθελε να αντιγράφεται με το χέρι και να περνάει από δάσκαλο σε μαθητή, είχε δυστυχώς αρκετές γραμματικές ανακρίβειες, γεγονός που έκανε την ανάλυσή του ακόμα πιο δύσκολη. Έτσι, η απήχηση που θα έχει η γνώση αυτή εξαρτάται αποκλειστικά από το πώς θα την αφομοιώσει κάθε αναγνώστης.

Ίσως κατανοήσουμε καλύτερα τι αντιπροσωπεύει το Μπουμπίσι, αν αναλύσουμε τα συστατικά της ίδιας της λέξης. Το ιδεόγραμμα που προφέρεται μπου σημαίνει «στρατιωτικό», το ιδεόγραμμα που προφέρεται μπι σημαίνει «παρέχω» ή «προετοιμάζω» και το ιδεόγραμμα που προφέρεται σι σημαίνει «ιστορικό», «μνημείο»· όλα μαζί, σημαίνουν «εγχειρίδιο στρατιωτικής προετοιμασίας». Στο πλαίσιο του Καράτε, το Μπουμπίσι αντιπροσωπεύει την πρωταρχική πηγή γνώσης, την πηγή από την οποία αναβλύζει δύναμη και σοφία για όσους είναι αρκετά γενναίοι ώστε να αγκαλιάσουν το πνεύμα του.

Το Μπουμπίσι, ένα έργο που οι κορυφαίοι δάσκαλοι του Καράτε θεωρούσαν επί αιώνες θησαυρό, είναι ένα κλασσικό κείμενο φιλοσοφίας, στρατηγικής, ιατρικής και τεχνικής και της σχέσης τους με τις πολεμικές τέχνες. Επί εκατοντάδες αιώνες, το κείμενο, που ο διάσημος δάσκαλος Τσοτζούν Μιγιάγκι αποκαλούσε «Η βίβλος του Καράτε», θεωρείτο μυστικό και περνούσε από δάσκαλο σε μαθητή τόσο στην Κίνα όσο και, αργότερα, στην Οκινάουα. Όλοι οι θρυλικοί δάσκαλοι του Καράτε το έχουν μελετήσει, έχουν εφαρμόσει τις διδασκαλίες του ή έχουν αντιγράψει αποσπάσματά του. Κανένα άλλο κλασσικό έργο δεν είχε τόσο θεαματική επίδραση στη διαμόρφωση και την εξέλιξη του Καράτε όσο το Μπουμπίσι.

Ο ιστορικός του Καράτε, Πάτρικ Μακάρθι, πέρασε πάνω από δέκα χρόνια ερευνώντας και μελετώντας το Μπουμπίσι και τις τέχνες που σχετίζονται με αυτό. Η πρώτη αγγλική μετάφραση του σημαντικού αυτού κειμένου περιλαμβάνει άφθονες επεξηγήσεις και σημειώσεις. Το έργο του Μακάρθι περιλαμβάνει ακόμα εις βάθος έρευνα της ιστορίας της Οκινάουα και της Κίνας, καθώς και των μαχητικών και θεραπευτικών παραδόσεων που αναπτύχθηκαν στις χώρες αυτές, γεγονός που το καθιστά χρυσωρυχείο τόσο για τους ερευνητές, όσο και για τους ασκούμενους. Αν κάποιος αναζητά το απόλυτο σημείο αναφοράς για την καταγωγή και το πνεύμα των κλασσικών πολεμικών τεχνών της Οκινάουα, δεν χρειάζεται να ψάξει παραπέρα.