Καλάθι Αγορών


Εμφάνιση Καλαθιού
Το Καλάθι σας είναι άδειο.

Σύνδεση Πελατών

Προϊόντα

Αναζήτηση Προϊόντων

Καποέιρα Εκτύπωση E-mail
ΚΑΠΟΕΙΡΑ (CAPOEIRA)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ: Βραζιλιάνικη πολεμική τέχνη πυγμαχίας

ΚΑΠΟΕΙΡΑ


ΙΣΤΟΡΙΑ: Αν και δεν είναι καταγεγραμμένη, η ιστορία του καποέιρα ανάγεται στον 18ο αιώνα και στους μαύρους σκλάβους που μεταφέρθηκαν στη Βραζιλία για να δουλέψουν στις φυτείες καπνού και ζαχαροκάλαμου και στα ορυχεία χρυσού. Χρησιμοποιώντας επιρροές από τις κουλτούρες από τις οποίες προέρχονταν και συνδυάζοντάς τις με στοιχεία από τον τοπικό πολιτισμό (με ιδιαίτερη έμφαση στη μουσική), οι άνθρωποι αυτοί δημιούργησαν μια άοπλη πολεμική τέχνη η οποία, προκειμένου να μην κινεί το ενδιαφέρον –και τις υποψίες– των δεσμωτών τους, εκφραζόταν σαν χορός. Μετά το 1888, όταν η δουλεία καταργήθηκε, το Kαποέιρα παρέμεινε σαν τρόπος έκφρασης, και στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα ξεκίνησε να διδάσκεται ανοιχτά σε δύο μεγάλες σχολές, την «Ανγκόλα», την οποία δημιούργησε ο δάσκαλος Παστίνα και τη «Ρετζιονάλ», την οποία δημιούργησε ο δάσκαλος Μπίμπα. Το 1972, το Καποέιρα χρίστηκε εθνικό άθλημα της Βραζιλίας και έσπασε τα σύνορα της χώρας φτάνοντας σε όλον τον κόσμο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το «παιχνίδι καποέιρα» είναι μία τελετουργική διαδικασία, που γίνεται μέσα σε έναν κύκλο (ρόντα), τον οποίον σχηματίζουν παίκτες και θεατές. Όλοι πρέπει με χειροκροτήματα και τραγούδι να δώσουν ενέργεια και ζωντάνια στη ρόντα, στην κορυφή της οποίας κάθεται η μπατέρια, μία ομάδα μουσικών και τραγουδιστών. Η μουσική δημιουργεί την ατμόσφαιρα στην οποία εκφράζεται το Καποέιρα, δίνει τον ρυθμό, εμπνέει τους παίκτες να παίξουν με μεγαλύτερη ένταση ή χρησιμοποιείται για να τους κατευνάσει, όταν το παιγνίδι γίνει ιδιαίτερα επιθετικό και θερμό.

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ (Ή ΟΧΙ):
Στον χώρο των πολεμικών τεχνών υπάρχει μια διαρκής συζήτηση για το αν το Καποέιρα είναι χορός ή πολεμική τέχνη –αυτό οφείλεται στην εκτέλεσή του με τη συνοδεία μουσικής, στις –σχεδόν ακροβατικές– κινήσεις του και στο ότι τα χτυπήματα και τα λακτίσματα δεν έχουν επαφή. Το βέβαιο είναι ότι η άσκηση στο Καποέιρα απαιτεί μεγάλη ευλυγισία (η οποία βεβαίως έρχεται με την προπόνηση), δημιουργικότητα και απευθύνεται σε άτομα νεότερης ηλικίας ή σε όσους ελκύονται από τη βραζιλιάνικη κουλτούρα. Σε κάθε περίπτωση, μια επίδειξη Καποέιρα είναι από τα πιο εντυπωσιακά θεάματα που μπορεί κανείς να δει στις πολεμικές τέχνες και οι μόνοι που δεν θα υποκύψουν στη γοητεία του είναι εκείνοι που ενδιαφέρονται (α) αποκλειστικά για την αυτοάμυνα και (β) αποκλειστικά για τους αγώνες.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Απλά, άνετα ρούχα, συνήθως λευκά

ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΒΡΩ: Αθήνα, Θεσσαλονίκη