Καλάθι Αγορών


Εμφάνιση Καλαθιού
Το Καλάθι σας είναι άδειο.

Σύνδεση Πελατών

Προϊόντα

Αναζήτηση Προϊόντων

Αϊκίντο Εκτύπωση E-mail
ΑΪΚΙΝΤΟ - AIKIDO

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ:
Ιαπωνική πολεμική τέχνη πάλης

ΑΪΚΙΝΤΟ


ΙΣΤΟΡΙΑ: Η ιστορία του αϊκίντο είναι συνδεδεμένη με το πρόσωπο του Μοριχέι Ουεσίμπα (1883-1969), μιας από τις πιο διακεκριμένες φυσιογνωμίες των ιαπωνικών πολεμικών τεχνών του 20ου αιώνα. Ο Ουεσίμπα πέρασε τις πρώτες τρεις δεκαετίες της ζωής του μελετώντας διάφορες πολεμικές τέχνες (κυρίως το τζουτζούτσου της σχολής Ντάιτο-ρίου αλλά και κεντζούτσου –ξιφασκία– και άλλα στιλ πάλης) και από τα μέσα της δεκαετίας του '30, άρχισε να διδάσκει τη δική του εκδοχή μιας τέχνης που στηρίζεται στις ρίψεις και τις ακινητοποιήσεις αλλά και που περιλαμβάνει τεχνικές αφοπλισμού ενάντια σε αντιπάλους οπλισμένους με ξύλινο ξίφος (μποκέν), ξύλινο ραβδί μήκους 1,20 μ. (τζο) ή μαχαίρι (τάντο). Βασικό χαρακτηριστικό του αϊκίντο έναντι άλλων τεχνών της κατηγορίας τζουτζούτσου είναι η ιδεολογία του Ουεσίμπα η οποία απαγορεύει τους αγώνες και προάγει την αρμονία και την αλληλοκατανόηση μεταξύ των ανθρώπων. Το αϊκίντο σήμερα είναι χωρισμένο σε τρία μεγάλα στιλ, το ένα από τα οποία (Αϊκικάι) διοικείται από τους απογόνους του Ουεσίμπα (αυτή τη στιγμή από τον εγγονό του), κατά το παραδοσιακό ιαπωνικό σύστημα.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Όπως και οι άλλες τέχνες που προέρχονται από το τζουτζούτσου, το αϊκίντο στηρίζεται στην αποφυγή της επίθεσης με κίνηση του σώματος, στη διάσπαση της ισορροπίας του αντιπάλου και στον έλεγχό του, συχνά με ακινητοποιήσεις και/ή καθηλώσεις. Βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του αϊκίντο είναι οι κυκλικές κινήσεις και η μείξη της κίνησης του αμυνόμενου με αυτή του επιτιθέμενου καθώς η βασική «υπόθεση» είναι ότι οι επιθέσεις αντιμετωπίζονται πριν φτάσουν σε πολύ κοντινή απόσταση. Λόγω των πολλών πτώσεων –που θυμίζουν τις πτώσεις του τζούντο– η εξάσκηση γίνεται σε στρώματα (τατάμι) ενώ ένα οπτικό χαρακτηριστικό της τέχνης είναι η χρήση του παραδοσιακού φαρδιού παντελονιού χακάμα.

ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ (Ή ΟΧΙ): Η ιδεολογία πίσω από το αϊκίντο, μια ιδεολογία που σε πολλές χώρες του κόσμου το έχει κάνει να χρησιμοποιείται και ως μέθοδο ψυχοθεραπείας, το κάνει πολύ ελκυστικό σε όσους ενδιαφέρονται για μια κινητική, δυναμική εξάσκηση που αν και δίνει βάρος και στην αυτοάμυνα, αποσκοπεί πρωτίστως στην ψυχοσωματική ισορροπία του ασκούμενου –εξ ου και η έλλειψη αγώνων. Αν και δεν υπάρχει επαφή, μπορεί ωστόσο να γίνει αρκετά απαιτητικό από πλευράς αεροβικής άσκησης, ενώ οι πτώσεις φαίνονται, τουλάχιστον στην αρχή, κάπως τρομακτικές.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ:
Φόρμα του τζούντο (τζουντόγκι ή κεϊκόγκι), σετ ξύλινων όπλων (μποκέν και τζο – προαιρετικά), παντελόνι χακάμα (συνήθως μετά το επίπεδο του πρώτου νταν).

ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΒΡΩ:
Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Καβάλα, Μυτιλήνη