Καλάθι Αγορών


Εμφάνιση Καλαθιού
Το Καλάθι σας είναι άδειο.

Σύνδεση Πελατών

Προϊόντα

Αναζήτηση Προϊόντων

Τσόι Λι Φουτ Εκτύπωση E-mail
ΤΣΟΙ ΛΙ ΦΟΥΤ - CHOY LEE FUT

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ:
Κινέζικο μεικτό (άοπλο-ένοπλο) σύστημα μάχης (κουνγκ φου)

Τσόι Λι Φουτ


ΙΣΤΟΡΙΑ: Το Τσόι Λι Φουτ είναι ένα από τα πιο καταγεγραμμένα νότια κινέζικα συστήματα. Ο ιδρυτής του είναι ο Τσαν Χέουνγκ (1805-1875) ο οποίος μελέτησε με τρεις διαφορετικούς δασκάλους και δημιούργησε ένα στιλ επηρεασμένο και από τους τρεις –το «Τσόι» από τον δάσκαλο Τσόι Φουκ, το «Λι» από τον δάσκαλο Λι Γιάο Σαν και το «Φουτ» από το Φουτ Γκαρ, ένα βουδιστικό σύστημα μάχης που διδάχτηκε από τον μοναχό Τσινγκ Τσο. Σύμφωνα με τις περισσότερες πηγές, το Τσόι Λι Φουτ άρχισε να διδάσκεται ως αυτόνομο στιλ στα μέσα της δεκαετίας του 1930. Σήμερα υπάρχουν τρεις γραμμές του στιλ, μια από την οικογένεια Τσαν (του Τσαν Χέουνγκ), μια από τον Τσέουνγκ Γιμ (ή Τσέουνγκ Χουνγκ Σινγκ), φίλο και μαθητή του Τσαν Χέουνγκ και μια ακόμα, τη γραμμή Μπουκ Σινγκ η οποία επίσης προέρχεται από τον Τσέουνγκ Γιμ.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Όπως και άλλα κινέζικα συστήματα, το Τσόι Λι Φουτ χρησιμοποιεί στη διδασκαλία του τις φόρμες που προσομοιάζουν την κινησιολογία και τα χαρακτηριστικά διαφόρων ζώων. Μια διαφορά από άλλα στιλ είναι ότι δίνει αρκετή έμφαση στη χρήση των όπλων, από τα οποία διαθέτει άφθονα –για την ακρίβεια περισσότερα από ό,τι άλλα στιλ. Τα όπλα εδώ είναι διαχωρισμένα σε μακριά, κοντά, ευλύγιστα και διπλά και περιλαμβάνουν ξίφη, δόρατα, βεντάλια, ραβδιά, αλυσίδες, μαστίγιο, τριπλό ραβδί, τσεκούρια μάχης, τρίαινες κ.α. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του Τσόι Λι Φουτ είναι η φόρμα που αποκαλείται «Χορός του Λιονταριού»• πρόκειται για μια τελετουργική φόρμα η οποία εκτελείται συχνά σε επιδείξεις και φεστιβάλ στην Κίνα. Τέλος, και εδώ χρησιμοποιούνται για την εξάσκηση οι ξύλινες κούκλες με τη διαφορά ότι η χρήση τους δεν περιορίζεται στις άοπλες τεχνικές αλλά επεκτείνεται και στις ένοπλες.

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ (Ή ΟΧΙ):
Αν θέλετε να ασχοληθείτε με ένα νότιο στιλ της γραμμής Σαολίν με έμφαση στα όπλα, το Τσόι Λι Φουτ είναι μια καλή επιλογή. Επειδή κάποιοι ενδέχεται να θεωρήσουν ότι η πρόσφατη ηλικία του δεν ανταποκρίνεται στις προϊδεάσεις τους περί «αρχαίων τεχνών» θα θυμίσουμε ότι αφενός η καταγωγή του Τσόι Λι Φουτ δεν έχει τίποτα να ζηλέψει σε βάθος χρόνου από άλλες τέχνες και αφετέρου ότι οι περισσότερες πολεμικές τέχνες που χαρακτηρίζουμε «κλασσικές» συστηματοποιήθηκαν περίπου την ίδια εποχή.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
: Κινέζικη λευκή ή μαύρη φόρμα (σακάκι, παντελόνι, παπούτσια «κουνγκ φου») ή απλή αθλητική εμφάνιση (τ-σερτ, παντελόνι φόρμας). Σε πιο προχωρημένο στάδιο όπλα (ραβδί, ξίφη κ.λπ.) ξύλινα ή μεταλλικά.

ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΒΡΩ: Ναύπλιο, Άργος, Επίδαυρος