Καλάθι Αγορών


Εμφάνιση Καλαθιού
Το Καλάθι σας είναι άδειο.

Σύνδεση Πελατών

Προϊόντα

Αναζήτηση Προϊόντων

Τάι Τσι Τσουάν Εκτύπωση E-mail
ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Ι

TAΪ ΤΣΙ ΤΣΟΥΑΝ - TAI CHI CHUAN/TAIJI QUAN

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ:
Κινέζικη πολεμική τέχνη πυγμαχίας -σύστημα υγείας

Τάι Τσι Τσουάν


ΙΣΤΟΡΙΑ: Μαζί με το Καράτε, το Τζούντο και το Κουνγκ Φου, το Τάι Τσι Τσουάν είναι μια από τις γνωστότερες πολεμικές τέχνες, ακόμα και μεταξύ εκείνων που όχι μόνον δεν γνωρίζουν πολλά γι’ αυτές αλλά δεν έχουν καν ασκηθεί ποτέ. Οι απαρχές του είναι αβέβαιες και το μόνο σημείο στο οποίο συμφωνούν οι περισσότεροι δάσκαλοι είναι ότι γεννήθηκε κάποια στιγμή μέσα στη Δυναστεία Τσινγκ, η οποία ωστόσο καλύπτει ένα διάστημα σχεδόν τριών αιώνων (1644-1911)! Με το πέρασμα των χρόνων, εδραιώθηκαν τρεις βασικές σχολές (Γιανγκ, Τσεν και Γου) οι οποίες διδάσκονται σε όλον τον κόσμο, με κύριο αντικείμενο την ανάπτυξη της εσωτερικής δύναμης και τη βελτίωση της υγείας, χωρίς ωστόσο να παραλείπεται και το μαχητικό κομμάτι, για όσους ενδιαφέρονται. Εξαιτίας των πολιτικών συνθηκών στην ηπειρωτική Κίνα μετά τον πόλεμο, πολλοί δάσκαλοι του Τάι Τσι Τσουάν κατέφυγαν στην Ταϊβάν, στο Χονγκ Κονγκ και στη Δύση και έτσι η τέχνη έφτασε να εξαπλωθεί παντού. Θεωρητική βάση του Τάι Τσι Τσουάν είναι τα επτά κείμενα που αποκαλούνται Κλασσικά Κείμενα του Τάι Τσι Τσουάν και τα οποία παρουσιάζουν τις αρχές της τέχνης και δείχνουν τη σχέση της με την Ταοϊστική φιλοσοφία του γιν-γιανγκ –αξίζει να σημειωθεί ότι το σύμβολο που όλοι αποκαλούμε «γιν-γιανγκ», στα Κινέζικα ονομάζεται «Τάι Τσι» και σημαίνει «το υπέρτατο απόλυτο». 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το Τάι Τσι Τσουάν χαρακτηρίζεται από την αργή εκτέλεση φορμών κατά μόνας –η συγκεκριμένη εικόνα είναι από τις πιο αναγνωρίσιμες του κόσμου των πολεμικών τεχνών, ενώ όλοι όσοι έχουν επισκεφθεί την Κίνα τα τελευταία τριάντα χρόνια έχουν σημειώσει (και φωτογραφίσει) την εικόνα δεκάδων ή εκατοντάδων ασκούμενων, κάθε ηλικίας, να εκτελούν τις φόρμες σε πάρκα ή άλλους δημόσιους χώρους. Πέραν της φόρμας, μέρος της ύλης του Τάι Τσι Τσουάν είναι οι μαχητικές τεχνικές (οι οποίες αποτελούν μέρος και αγωνιστικής εξάσκησης, καθώς κάποιοι ασκούμενοι του Τάι Τσι Τσουάν συμμετέχουν και σε αγώνες με αντίπαλο), το Σπρώξιμο των Χεριών (pushing hands), ασκήσεις ευαισθησίας που εκτελούνται με συνασκούμενο, οι φόρμες με όπλα (σπάθα, ξίφος και δόρυ) και το Τσι Κουνγκ (ή Νέι Κουνγκ), ασκήσεις απόκτησης και διατήρησης καλής υγείας και ανάπτυξης εσωτερικής δύναμης –το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό, καθώς το Τάι Τσι Τσουάν είναι μια από τις τρεις κινέζικες εσωτερικές τέχνες (οι άλλες δύο είναι το Πα Κουά Τσανγκ και το Σινγκ Γι Τσουάν). Τα βασικά και αναγνωρισμένα στυλ του Τάι Τσι Τσουάν παγκοσμίως είναι τρία:


ΓΙΑΝΓΚ ΤΑΪ ΤΣΙ ΤΣΟΥΑΝ - YANG TAI CHI CHUAN:
Το πιο γνωστό και διαδεδομένο στιλ Τάι Τσι Τσουάν. Δημιουργός του είναι ο Γιανγκ Λου Τσαν (1799-1873), ενώ επί πολλά χρόνια διδασκόταν κυρίως από τα μέλη της συγκεκριμένης οικογένειας. Το στιλ Γιανγκ, και δη η απλουστευμένη του φόρμα, είναι ίσως αυτό που εννοεί ο περισσότερος κόσμος όταν αναφέρεται στην τέχνη.


ΓOY TAΪ ΤΣΙ ΤΣΟΥΑΝ - WU TAI CHI CHUAN: Το στιλ Γου του Τάι Τσι Τσουάν είναι το νεώτερο από τα μεγάλα στιλ και οφείλει την ύπαρξή του στον Τσουάν Γιου (1834-1902), μαθητή του Γιανγκ Λου Τσαν και κυρίως στον Γου Τσιεν Τσουάν (1870-1942), γιο του Τσουάν Γιου, ο οποίος το εξέλιξε, δίνοντας μεγάλη έμφαση στον τομέα της υγείας. Είναι το δεύτερο γνωστότερο στιλ της τέχνης και σήμερα υπάρχουν τρεις κύριες διαφορετικές γραμμές του σε όλον τον κόσμο.


ΤΣΕΝ ΤΑΪ ΤΣΙ ΤΣΟΥΑΝ - CHEN TAI CHI CHUAN:
Κατά μία εκδοχή το αρχαιότερο στιλ Τάι Τσι Τσουάν –προέρχεται από το χωριό και την οικογένεια Τσεν και δημιουργός του θεωρείται ο Τσεν Γουάνγκ Τινγκ, ο οποίος έζησε στις αρχές της Δυναστείας Τσινγκ (17ος αιώνας). Χαρακτηριστικό του γνώρισμα η εναλλαγή αργών με γρήγορες, εκρηκτικές κινήσεις.

Τάι Τσι ΤσουάνΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ (Ή ΟΧΙ): Ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι η φράση «Το Τάι Τσι Τσουάν είναι το μυστικό της μακροζωίας των Κινέζων» είναι υπερβολική, τα ευεργετικά αποτελέσματα του Τάι Τσι Τσουάν είναι πλέον αδιαμφισβήτητα, καθώς έχουν αποδειχτεί και μέσω της ιατρικής έρευνας. Παράλληλα, οι περιγραφές για τη δύναμη πολλών σύγχρονων δασκάλων του Τάι Τσι Τσουάν που έζησαν και στη Δύση δεν αφήνουν αμφιβολία για την διάστασή του ως αυτοάμυνας. Αν και πολλοί το αποκαλούν «πολεμική τέχνη των υπερηλίκων», λόγω των αργών του κινήσεων, τα πλεονεκτήματά του είναι τόσο πολλά που ενδείκνυται για ανθρώπους όλων των ηλικιών. Η χαλάρωση, η εσωτερική ηρεμία και η καλή υγεία είναι στοιχεία απαραίτητα σε όλους μας. Ένας ακόμα λόγος για να ασχοληθεί κανείς με το Τάι Τσι Τσουάν είναι ότι αποτελεί την πρακτική εφαρμογή της Ταοϊστικής φιλοσοφίας, μιας φιλοσοφίας που μετά τις εξελίξεις του 20ου αιώνα στις θετικές επιστήμες (κβαντική φυσική, θεωρία του Χάους κ.λπ.) γίνεται όλο και πιο κοντινή σε όλους μας.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Το μόνο που χρειάζεται για την άσκηση στο Τάι Τσι Τσουάν είναι απλά φαρδιά ρούχα (τ-σερτ παντελόνι φόρμας και ίσια παπούτσια, κατά προτίμηση τα λεγόμενα «παπούτσια κουνγκ φου»). Βεβαίως, όσοι ασκούνται στα όπλα, θα χρειαστούν τα δικά τους (ξύλινα ή μεταλλικά ξίφη και δόρυ). 

ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΒΡΩ: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Παλλήνη, Βάρη, Σπέτσες, Ηράκλειο Κρήτης.