Καλάθι Αγορών


Εμφάνιση Καλαθιού
Το Καλάθι σας είναι άδειο.

Σύνδεση Πελατών

Προϊόντα

Αναζήτηση Προϊόντων

Τάε Κβον Ντο Εκτύπωση E-mail
TAE ΚΒΟΝ ΝΤΟ - TAE KWON DO

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ:
Κορεάτικο μαχητικό άθλημα πυγμαχίας – λακτισμάτων (Ολυμπιακό Αγώνισμα)

Τάε Κβον Ντο


ΙΣΤΟΡΙΑ: Οι κορεάτικες πηγές που έγιναν γνωστές τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζουν ότι το Τάε Κβον Ντο (με την ονομασία Τάε Κιόν) έχει μια προϊστορία πάνω από 1300 χρόνια. Το βέβαιο πάντως είναι ότι σαν αυτόνομη τέχνη έγινε γνωστό το 1955, όταν παρουσιάστηκε στον κόσμο με την ονομασία Τάε Κβον Ντο, εξελιγμένο από τον στρατηγό Τσόι Χονγκ Χι, ο οποίος φέρεται σήμερα ως «Ιδρυτής και Πατέρας του Τάε Κβον Ντο». Ο στρατηγός Τσόι ήταν και ο ιδρυτής, το 1966, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τάε Κβον Ντο (International Taekwondo Federation - Ι.Τ.F.). Σήμερα, πάντως, μεγαλύτερη εξάπλωση παγκοσμίως έχει μια μεταγενέστερη ομοσπονδία, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Τάε Κβον Ντο (World Taekwondo Federation - W.T.F.), η οποία ιδρύθηκε το 1973 και δίνει έμφαση στην αθλητική διάστασή του –πρόκειται για το λεγόμενο «αγωνιστικό» ή «Ολυμπιακό» Τάε Κβον Ντο, το οποίο έγινε επίσημο Ολυμπιακό Αγώνισμα το 2000 και στο οποίο έχουμε ιδιαίτερα σημαντικές επιτυχίες και από ελληνικής πλευράς.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Όσοι έχουν μια έστω και μικρή εικόνα του Καράτε (τεχνικές χτυπημάτων με τα χέρια και τα πόδια) θα βρουν πολύ οικείο το Τάε Κβον Ντο, τόσο οπτικά όσο και ως άσκηση. Μια διαφορά είναι ότι στο Τάε Κβον Ντο, και δη στο Τάε Κβον Ντο της W.T.F., δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις τεχνικές ποδιών (λακτίσματα) και δη στις πιο θεαματικές (ψηλά και γυριστά λακτίσματα κ.λπ.). Κατά τα λοιπά, όπως και σε όλες τις ασιατικές τέχνες υπάρχει ένα μέρος της εκπαίδευσης που γίνεται με τη μορφή φορμών (τουλ ή πούμσε), ενώ αρκετά θεαματικά είναι και τα τεστ δύναμης, κατά τα οποία οι ασκούμενοι σπάνε αντικείμενα (κυρίως ξύλινες τάβλες) με διάφορα χτυπήματα.

Τάε Κβον Ντο


ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ (Ή ΟΧΙ): Αναλόγως με το αν θα επιλέξει κανείς το Τάε Κβον Ντο της W.T.F. ή της I.T.F., μπορεί να δώσει ιδιαίτερο βάρος στους αγώνες ή στην «παραδοσιακή» πολεμική τέχνη. Βεβαίως, η αθλητική κατεύθυνση (και δη ο πρωταθλητισμός) θα φανεί πιο ενδιαφέρουσα στους νεότερους ασκούμενους (στην Ελλάδα το Τάε Κβον Ντο είναι αρκετά δημοφιλές στα παιδιά), ενώ η πιο «κλασσική» προσέγγιση ίσως φανεί πιο ελκυστική στους μεγαλύτερους. Το κοινό του Τάε Κβον Ντο είναι βασικά το ίδιο με αυτό των ιαπωνικών συστημάτων Καράτε και αν η εκμάθηση ενός ασιατικού πυγμαχικού συστήματος με περισσότερη έμφαση στα πόδια σας φαίνεται ενδιαφέρουσα, αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε κάποιον από τους συλλόγους που το διδάσκουν.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Λευκή φόρμα τύπου Τάε Κβον Ντο (ελαφρώς διαφορετική από αυτή του Καράτε), ίσια παπούτσια, προστατευτικά (κράνος, θώρακας, γάντια) για όσους ασκούνται στο αγωνιστικό Τάε Κβον Ντο της W.T.F.

ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΒΡΩ:
Και οι δύο ομοσπονδίες (W.T.F. - I.T.F.) εκπροσωπούνται σε όλη την Ελλάδα με πάρα πολλούς συλλόγους. Επικοινωνήστε μαζί τους και βρείτε τον σύλλογο που βρίσκεται πιο κοντά σας.