Καλάθι Αγορών


Εμφάνιση Καλαθιού
Το Καλάθι σας είναι άδειο.

Σύνδεση Πελατών

Προϊόντα

Αναζήτηση Προϊόντων

Διάφορα Σύγχρονα Εκτύπωση E-mail
ΟΚΙΝΑΟΥΑ ΤΕ ΤΑΪ, ΤΑΪ ΝΟΥΙ, ΤΖΙΤ ΚΟΥΝ ΝΤΟ, ΤΣΑΠ ΚΟΥΝ ΝΤΟ, ΤΣΟΪ ΚΟΥΑΝΓΚ ΝΤΟ, ΧΑΠΚΙΝΤΟ, ΧΟΥΑΛ ΜΟΥ ΝΤΟ
OKINAWA TE TAI, TAI NUI, JEET KUNE DO, CHAP KOON DO, CHOI KWANG DO, HAPKIDO, HWALL MOO DO

Σημείωση:
Τα συστήματα που παρουσιάζονται στις σελίδες αυτές έχουν ομαδοποιηθεί με κριτήριο το... νεαρό της ηλικίας τους και τη σχετικά μικρή τους διάδοση στην Ελλάδα. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι έχουν άλλες ομοιότητες.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ: Σύγχρονες πολεμικές τέχνες - μαχητικά συστήματα

Διάφορα Σύγχρονα


ΙΣΤΟΡΙΑ: To Οκινάουα Τε Τάι είναι ένα συνθετικό, σύγχρονο σύστημα καράτε αναμεμιγμένου με Ζίου Ζίτσου, το οποίο έκανε διάσημο στην Ελλάδα ο Βασίλης «Μπιλ» Ζαχόπουλος στη δεκαετία του 1970, το Τάι Νούι είναι ένα ακόμα συνθετικό σύστημα δημιουργημένο από τον Λιβανέζο Ζαν Χακίμπ Ελ Κουρί στα μέσα της δεκαετίας του 1970 το οποίο αντλεί στοιχεία από διάφορες κινέζικες πυγμαχικές πολεμικές τέχνες, ενώ το Τζιτ Κουν Ντο (ή Τζουν Φαν Κουνγκ Φου) είναι η μεθοδολογία άσκησης του κινηματογραφικού αστέρα Μπρους Λι, αποτελεί μια σύνθεση από διάφορα κινέζικα στιλ φιλτραρισμένα από τον ίδιο και παρουσιάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Το Τσαπ Κουν Ντο προέρχεται από τη Σιγκαπούρη είναι δημιούργημα του Λέονγκ Σιού Τσονγκ και είναι ένας συνδυασμός επιλεγμένων τεχνικών από το Τσόι Λι Φατ, το Σότοκαν Καράτε, το Τάε Κβον Ντο και την κινέζικη πυγμαχία. Ιδρύθηκε επίσημα το 1970. Το Τσόι Κουάνγκ Ντο, από την Κορέα, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1987 από τον ιδρυτή του, Κουάνγκ Τζο Τσόι, παλαιό αθλητή και δάσκαλο του Τάε Κβον Ντο, ενώ το Χαπκίντο προέρχεται από την Κορέα και αποτελεί την ερμηνεία του Γιονγκ Σουλ Τσόι (1904-1986) για το Αϊκίντο, και, τέλος, το Χουάλ Μου Ντο δημιουργήθηκε από τον, γνωστό από την πολυετή του διαμονή στην Ελλάδα, Κορεάτη Λι Κουν Χουά, 9ο νταν στο Τανγκ Σου Ντο, δάσκαλο του Χαπκίντο και πρωταθλητή του Κικ Μπόξινγκ.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται για οκτώ διαφορετικές τέχνες - συνεπώς θα ήταν ανόητο να ισχυριστούμε ότι μπορούμε να μιλήσουμε για όλες μαζί μέσα σε μια παράγραφο. Συνοψίζοντας, πάντως, το Οκινάουα Τε Τάι κινησιολογικά είναι παρεμφερές με όλα τα ιαπωνικά Καράτε, συν του ότι περιλαμβάνει πολλές λαβές και πτώσεις, λόγω της συνύπαρξης του Ζίου Ζίτσου στην ύλη του, τα Τσαπ Κουν Ντο, Τζιτ Κουν Ντο και Τάι Νούι θα φανούν πολύ οικεία σε όσους έχουν δει κινέζικα πυγμαχικά εξωτερικά συστήματα (τα λεγόμενα «Κουνγκ Φου») καθώς αποτελούν μετεξελίξεις τους, το Τσόι Κουάνγκ Ντο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια πιο επιστημονική (από πλευράς κινησιολογικής οργάνωσης) προσέγγιση στο Τάε Κβον Ντο, με ιδιαίτερη έμφαση στην αυτοάμυνα, το Χαπκίντο θα θυμίσει σε πολλούς Αϊκίντο, λόγω της... συγγενικής τους σχέσης (αν και κάποια πιο σύγχρονα στιλ είναι πιο κοντά στο Τζου Τζούτσου συνδυασμένο με Μουάι Τάι), ενώ στο Χουάλ Μου Ντο διακρίνεται εμφανώς η σχέση του Ιδρυτή του με το Τανγκ Σου Ντο και το Κικ Μπόξινγκ αλλά και η πολυετής επαφή του με τις κινέζικες πολεμικές τέχνες. Αν υπάρχει κάτι κοινό στις τέχνες αυτές είναι ότι απευθύνονται κυρίως σε νεότερους ασκούμενους και δη σε εκείνους που έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αυτοάμυνα.

Διάφορα Σύγχρονα


ΓΙΑΤΙ ΤA ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ (Ή ΟΧΙ):
Σε συνέχεια του παραπάνω κειμένου, αν το ενδιαφέρον σας για τις πολεμικές τέχνες προέρχεται από μια ανάγκη για αυτοάμυνα (πραγματική ή... λιγότερο πραγματική), αξίζει να επισκεφθείτε τις σχολές που διδάσκουν τις παραπάνω τέχνες. Το ότι οι τέχνες αυτές έχουν λιγότερο από 50 χρόνια ζωής (και σε κάποιες περιπτώσεις λιγότερο και από 30) δεν είναι κατ’ ανάγκην κακό –ορισμένοι μάλιστα θα έσπευδαν να υποστηρίξουν το αντίθετο, καθώς μια πρόσφατη τέχνη μπορεί να αποτελεί προϊόν ενδελεχούς μελέτης των παλαιότερων και εξέλιξή τους. Δυστυχώς, στις πολεμικές τέχνες (όπως και σε άλλα πράγματα) ένα κριτήριο αξιολόγησης είναι ο χρόνος και η συγκεκριμένη παράμετρος μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά για κάποιους που ίσως ενδιαφερθούν για να ασκηθούν σε μια από τις τέχνες αυτές. Αν σας διακρίνει το πνεύμα του νεωτερισμού και η συμμετοχή σε μια παράδοση κάθε άλλο παρά σας συναρπάζει, δοκιμάστε μια επίσκεψη σε κάποια σχολή που διδάσκει ένα από τα παραπάνω συστήματα. Ίσως και να συμμετέχετε στο γράψιμο της ιστορίας για τον επόμενο αιώνα!

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συστήματα που αναφέρουμε στις σελίδες αυτές χρησιμοποιούν απλή αθλητική εμφάνιση (φόρμα, τ- σερτ) ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που απαιτείται ιδιαίτερη αμφίεση (π.χ. οι ασκούμενοι στο Οκινάουα Τε Τάι και στο Χουάλ Μου Ντο φορούν λευκές φόρμες τύπου καράτε). Η επαφή σας με τη σχολή θα σας ενημερώσει για το αν χρειάζεστε κάτι παραπάνω και για το πώς θα το προμηθευτείτε.

Διάφορα Σύγχρονα


ΠΟΥ ΘΑ ΤA ΒΡΩ: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Θήβα, Ρόδος (Χαπκίντο), Αθήνα, Πειραιάς (Τσαπ Κουν Ντο), Αθήνα (Τσόι Κουάνγκ Ντο), Αθήνα (Τζιτ Κουν Ντο), Αθήνα (Τάι Νούι), Κέρκυρα (Χουαλ Μου Ντο), Αθήνα, Αλεξάνδρεια Ημαθίας, Κομοτηνή, Γιαννιτσά, Καβάλα, Άργος, Ναύπλιο, Βοιωτία, Λακωνία, Χανιά, Ρέθυμνο, Ιεράπετρα, Ζάκυνθος, Ρόδος, Κύπρος (Οκινάουα Τε Τάι).