Καλάθι Αγορών


Εμφάνιση Καλαθιού
Το Καλάθι σας είναι άδειο.

Σύνδεση Πελατών

Προϊόντα

Αναζήτηση Προϊόντων

ΣΤΗΒ ΚΟΤΤΕΡ Εκτύπωση E-mail

Πρώτα δοκιμάζουμε οι ίδιοι ό,τι διδάσκουμε

steve_cotter-1.jpg

Συνέντευξη στον Γιώργο Χαλκιά

Ήταν το 2005 όταν έπιασα για πρώτη φορά κέτλμπελς στα χέρια μου και δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να καταλάβω ότι αυτό το εργαλείο προπόνησης ήταν ακριβώς ό,τι χρειαζόμουν για να δοκιμάσω τα όρια του εαυτού μου. Η δίψα μου για γνώση με οδήγησε να ψάξω και να μάθω από τους καλύτερους τα μυστικά τους. Έτσι γνώρισα αυτόν τον μοναδικό άνθρωπο και εκπαιδευτή, τον Μάστερ στα κέτλμπελς, Στηβ Κόττερ. Ξεκινήσαμε να επικοινωνούμε ώστε να έχω προγράμματα προπόνησης στα χέρια μου και μέσω των DVD με το ασκησιολόγιό του και επεξηγήσεις της κάθε τεχνικής/άσκησης το «ταξίδι» μου με αυτά μόλις είχε αρχίσει.

Όλα αυτά βέβαια δεν ήταν αρκετά για μένα. Είχα ήδη ξεκινήσει να προπονώ τους πρώτους μου μαθητές στο Ισραηλινό σύστημα αυτοάμυνας Κραβ Μαγκά στα κέτλμπελς. Ως άνθρωπος όμως πιστεύω ότι η ημιμάθεια είναι χειρότερη και πιο επικίνδυνη από την αμάθεια. Έτσι πήρα λοιπόν την απόφαση να γνωρίσω τον Στηβ από κοντά και να περάσω τη διαδικασία της πιστοποίησης στα κέτλμπελς. Το διήμερο αυτό της εκπαίδευσης πραγματικά απογείωσε την τεχνική μου και την αντίληψή μου σε αυτά. Δεν είναι υπερβολή να πω ότι έμαθα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα λεπτομέρειες και τεχνικές που χρόνια πάσχιζα να ανακαλύψω. Μόλις είχα ξεκινήσει να ανακαλύπτω τα μυστικά τους! Και για όλα αυτά την ευθύνη έχει ο σπουδαίος πραγματικά εκπαιδευτής Στηβ Κόττερ. Ένας άνθρωπος ταπεινός, χωρίς φουσκωμένο εγώ, με θέληση να διδάξει αυτό που αγαπάει.

Tα κέτλμπελς δεν αποτελούν απλά ένα εργαλείο προπόνησης αλλά μια τέχνη. Και όπως σε όλες τις τέχνες έτσι και σε αυτά το «ταξίδι» της εκμάθησής τους δεν σταματάει ποτέ. Συνεχώς ανακαλύπτεις νέες μεθόδους ώστε να γίνεσαι καλύτερος, καθώς και καινούργια όρια για τον εαυτό σου.

Θα ήθελα να μας μιλήσετε για το υπόβαθρό σας στον αθλητισμό και πιο συγκεκριμένα στις πολεμικές τέχνες.

Ξεκίνησα την εκπαίδευσή μου στις Κινέζικες πολεμικές τέχνες στην ηλικία των 12 χρόνων, όπου και γυμναζόμουν σε μια σοβαρή σχολή επί 6 φορές την εβδομάδα. Στα 15 μου ήμουν βοηθός εκπαιδευτή και στα 16 ξεκίνησα να διδάσκω επαγγελματικά μέχρι και την ηλικία των 30. Στη διάρκεια αυτών των ετών διαγωνιζόμουν στη μάχη πλήρους επαφής, Λέι Τάι, στο άθλημα Κουό Σου – χτυπήματα, λακτίσματα, αγκώνες, γόνατα και ρίψεις σε παλαίστρα ύψους 60 εκατοστών χωρίς σχοινιά. Κέρδισα 2 τίτλους στην Αμερική και 1 διεθνή τίτλο και ήμουν μέλος της Αμερικανικής ομάδας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Κουό Σου το 1996 στην Ταιβάν, όπου κέρδισα το χάλκινο μετάλλιο.

Είχα πάντα μεγάλο ενδιαφέρον στην άθληση. Σπούδασα στο πανεπιστήμιο αθλητική επιστήμη και κινησιολογία. Πλέον, δεν ήθελα να κερδίζω τα προς το ζειν με το να διδάσκω πολεμικές τέχνες κι έτσι πήρα την απόφαση να ξεκινήσω καριέρα προσωπικού γυμναστή.

Πάντα προσπαθούσα να βρω μια μέθοδο που θα με έκανε έναν πιο ολοκληρωμένο αθλητή. Έτσι, το 2002 ανακάλυψα τα κέτλμπελς και ξεκίνησα την ενασχόλησή μου με αυτό το καταπληκτικό εργαλείο. Προσπάθησα να μάθω και συνεχίζω να μαθαίνω όσα περισσότερα μπορώ από τους καλύτερους αθλητές και προπονητές κέτλμπελς στον κόσμο. Επίσης, όσο το βεβαρημένο μου πρόγραμμα, λόγω ταξιδιών και εκπαιδεύσεων, μου επιτρέπει, διαγωνίζομαι στο άθλημα, στις τεχνικές αρασέ, επολέ ζετέ και ζετέ, σε όλες επί 10 συνεχόμενα λεπτά, με κιλά 24 ή 32 στο αρασέ και 2x24 ή 2x32 στο επολέ ζετέ και ζετέ.

steve_cotter-2.jpg

Τι σας προσέλκυσε στα κέτλμπελς και τι θεωρείτε μοναδικό σε αυτά;

Με προσέλκυσε στα κέτλμπελς το γεγονός ότι χρησιμοποιούν κινήσεις όλου του σώματος και απαιτούν λίγο μόνο χρόνο για να γυμναστείς με αυτά, λόγω του πολύ περιεκτικού συνδυασμού και της αποτελεσματικότητάς τους.

Αυτό που είναι μοναδικό στα κέτλμπελς είναι ο σχεδιασμός τους. Το χερούλι τους και το αντισταθμιζόμενο κέντρο βάρους μεταξύ του χερουλιού και της μπάλας, επιτρέπουν μεγάλη ποικιλία ασκήσεων και είναι αποτελεσματικά στη δημιουργία δύναμης και αντοχής, αφού μπορεί να επιτευχθεί υψηλός αριθμός επαναλήψεων άρα και υψηλό έργο και φυσική κατάσταση. Το σχήμα τους επιτρέπει στον αθλούμενο να διατηρεί το χέρι του, τον καρπό και τον βραχίονα χαλαρό κατά τη διάρκεια της άσκησης, έτσι ώστε η λαβή να μην εξαντλείται πριν το καρδιοαναπνευστικό σύστημα εξαντληθεί.

Ο τύπος αυτός υψηλού φορτίου άσκησης δεν είναι εφικτός με μπάρες ή αλτήρες, μιας και σε αυτά το χέρι και ο καρπός είναι σε λυγισμένη θέση, κάτι που σταματάει την κυκλοφορία του αίματος και ο βραχίονας πρήζεται πολύ με τον υψηλό αριθμό επαναλήψεων. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι τα κέτλμπελς είναι για τη δύναμη και την αντοχή ό,τι οι αλτήρες και οι μπάρες είναι για την καθαρή δύναμη.

Μπορείτε να μου πείτε για την ιστορία των κέτλμπελς και ειδικότερα στον σύγχρονο κόσμο; Υπήρχαν παλαιότερα και επανήλθαν στην επικαιρότητα ή είναι μία σύγχρονη επινόηση;

Το κέτλμπελ είναι ένα παραδοσιακό σιδερένιο βάρος ρωσικής προέλευσης, που μοιάζει με μια μπάλα κανονιού με χειρολαβή. Πρωτοεμφανίστηκε στο ρωσικό λεξικό το 1704. Το συγκεκριμένο εργαλείο στην πραγματικότητα χρησιμοποιείτο ως αντίβαρο στις εκθέσεις των εμπόρων που το χρησιμοποιούσαν για να πουλήσουν τα αγαθά τους στις ρωσικές αγορές. Από τα αρχαία χρόνια στη Ρωσία, οι άνθρωποι  είχαν εκτιμήσει τη φυσική δύναμη. Θεωρείτο μεγάλη τιμή να είσαι ο δυνατότερος άνδρας. Σε πόλεις και χωριά της Ρωσίας διεξάγονταν συχνά διαγωνισμοί δύναμης, αν και τότε δεν θεωρούνταν ακόμα «πραγματικό» άθλημα, όσο ένα μέσο ψυχαγωγίας. Οι άνδρες επιδείκνυαν τις ικανότητές τους με τα κέτλμπελς σε διαγωνισμούς και γίνονταν αντικείμενο θαυμασμού για τη δύναμη και τη φυσική τους κατάσταση.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η άρση βαρών έγινε παγκοσμίως γνωστή. Οι άνθρωποι είχαν ως κίνητρα την ιδέα της νίκης, την τέλεια εκμάθηση του αθλήματός τους και να κερδίσουν βραβεία και αναγνώριση. Παρ’ όλα αυτά τα κέτλμπελς χρησιμοποιούνταν από αγρότες, ψαράδες και στρατιωτικούς, που από κοινού έτρεφαν αγάπη για τον συναγωνισμό. Έως τότε δεν υπήρχαν κανόνες ή οδηγίες. Νικητής ήταν εκείνος που σήκωνε τα περισσότερα κιλά για περισσότερες επαναλήψεις. Από το 1960 και έπειτα λάμβαναν χώρα ολοένα και περισσότεροι αγώνες. Οι κανονισμοί και οι πολιτικές διαφοροποιούνταν από το ένα μέρος στο άλλο και δεν υπήρχε συνοχή στην οργάνωση ή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων. Το 1970 τα κέτλμπελς αποτέλεσαν κομμάτι της Κρατικής Ένωσης Αθλημάτων της Ρωσίας αλλά ακόμα και τότε δεν είχαν διαμορφωθεί κανόνες ή κριτήρια. Το 1985 δημιουργήθηκε η επιτροπή του αθλήματος των κέτλμπελς και τελικά μετά από χρόνια μη επίσημης, μη αναγνωρισμένης σωματικής δεξιότητας δημιουργήθηκαν κανόνες και κατηγορίες ανά σωματικό βάρος. Το 1985 έγινε και το πρώτο εθνικό πρωτάθλημα στη Ρωσία.

Το 2000 τα κέτλμπελς παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Αμερική και μέχρι τις μέρες μας η άσκηση με αυτά έχει ολοένα και πιο ανοδική πορεία. Στις μέρες μας, όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν τα κέτλμπελς και εντυπωσιάζονται από τα αποτελέσματα της άσκησης με αυτά.

Πρακτικά μιλώντας, ποιο μπορεί να είναι το όφελος ενός ανθρώπου των πολεμικών τεχνών από την εξάσκηση στα κέτλμπελς;  

Δεν υπάρχει άλλο εργαλείο προπόνησης εκτός από τα κέτλμπελς που να εστιάζει σε όλες τις φυσικές μεταβλητές που χρειάζεται ο αθλούμενος στις πολεμικές τέχνες, ώστε να γίνει ένας ολοκληρωμένος αθλητής.

Τα κέτλμπελς προσφέρουν πλεονεκτήματα στην ανάπτυξη αντοχής στη δύναμη. Στις πολεμικές τέχνες αυτό περικλείει τόσο τη δύναμη όσο και την αντοχή, στο να επιτρέπει δηλαδή τη διατήρηση της έντασης σε όλη τη διάρκεια της προπόνησης. Εν αντιθέσει με τη μέγιστη δύναμη, η αντοχή στη δύναμη επιτρέπει σε έναν αθλητή των πολεμικών τεχνών να δώσει πολλαπλά χτυπήματα ή συνδυασμό χτυπημάτων κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Το αρασέ με κέτλμπελς σε υψηλές επαναλήψεις είναι ικανό να αναπτύξει το απαιτούμενο έργο έτσι ώστε στο τέλος ενός αγώνα η ποσότητα δύναμης να είναι η ίδια με την αρχική. Τα κέτλμπελς έχουν αποδειχθεί καλύτερο εργαλείο από τους αλτήρες και τις μπάρες, μιας και χρησιμοποιούν όλο το σώμα χωρίς να  απομονώνουν τις μυϊκές ομάδες.

Ένα άλλο πλεονέκτημα από τη χρήση των κέτλμπελς για τους ασκούμενους των πολεμικών τεχνών είναι η πνευματική σκληρότητα. Αυτό το κομμάτι συνδυάζεται με τη σωματική σκληρότητα συμπληρώνοντας το ένα το άλλο σε έναν τέλειο συνδυασμό. Οι ασκήσεις με κέτλμπελς αναπτύσσουν ένα είδος ψυχοσωματικής ισορροπίας, η οποία είναι μείζονος σημασίας για τους αθλούμενους των πολεμικών τεχνών. Το επολέ και το αρασέ, για παράδειγμα, περιλαμβάνουν το πέρασμα του κέτλμπελ στο χέρι μας έτσι ώστε να ξεκουράζεται στον βραχίονα, επιτρέποντας μυϊκή σκληρότητα λόγω της επαφής. Αυτό του είδους οι ασκήσεις μπορεί στην αρχή να είναι σκληρές και επίπονες αλλά τείνουν να γίνονται πιο εύκολες όταν ο αθλητής αρχίζει να καταλαβαίνει την τεχνική τους. Αυτό αναπτύσσει την ικανότητά του αθλούμενου στο να ασκεί το μυαλό του ώστε να αντέχει τον πόνο.

Η σχετικότητα ή ικανότητα της μυϊκής δύναμης να μεταφράζεται σε βελτίωση της κινησιολογίας μιας πολεμικής τέχνης είναι κάτι που επίσης αναπτύσσεται με τη χρήση των κέτλμπελς. Οι κινήσεις των ασκούμενων βελτιώνονται σε ταχύτητα δύναμη και συγκέντρωση. Η άσκηση δύναμης με τα κέτλμπελς προσδίδει στους αθλητές πιο δυνατά χτυπήματα, λακτίσματα, ρίψεις και βελτίωση όλων των απαραίτητων κινήσεων μιας πολεμικής τέχνης. Οι κινήσεις ενός ασκούμενου έτσι γίνονται πιο αποτελεσματικές μέσω της οικονομίας στην κίνηση. Οι αθλητές γίνονται ικανοί στο να εκτελούν όλες τι απαραίτητες κινήσεις αποτελεσματικά και ιδιαίτερα εκείνες που συνδυάζουν όλο το σώμα. Η αιώρηση, το επολέ, το αρασέ και το ζετέ είναι κινήσεις που ασκούν το σώμα στο να εκτελεί πιο αποτελεσματικά την κινησιολογία μιας πολεμικής τέχνης.

steve_cotter-3.jpg

Τα κέτλμπελς είναι μόνο για προσωπική άσκηση ή υπάρχει και αθλητική διάσταση σε αυτά, δηλαδή δυνατότητα συμμετοχής σε πρωταθλήματα;

Για προσωπική άσκηση τα πιο παραδοσιακά πρωτόκολλα προπόνησης τείνουν να διαχωρίζουν τα διαφορετικά συστήματα ενέργειας. Έτσι μια τυπική φόρμουλα θα ήταν οι άνθρωποι να κάνουν ασκήσεις με βάρη 2-3 φορές την εβδομάδα, μετά να κάνουν την αεροβική άσκηση ξεχωριστά ή ακόμα και ασκήσεις για ελαστικότητα, κάτι που θα χρειαζόταν πάρα πολύ χρόνο. Έτσι με το να χρησιμοποιούμε τα κέτλμπελς συνδυάζουμε όλες αυτές τις μορφές άσκησης με ένα εργαλείο προπόνησης.

Το άθλημα των κέτλμπελς αποτελεί το αγωνιστικό κομμάτι των άρσεων επολέ-ζετέ, ζετέ και αρασέ, όπου κάθε μια από τις προαναφερόμενες ασκήσεις εκτελείται επί 10 συνεχή λεπτά. Είναι εκεί που οι καλύτεροι αθλητές δείχνουν τι μπορούν να κάνουν. Υπάρχουν πρωταθλήματα για όσους θέλουν να γίνουν οι καλύτεροι και απαιτούν το καλύτερο για τους εαυτούς τους, ώστε να δοκιμάσουν τα όριά τους. Εκείνοι που ψάχνουν την ποιότητα θα κοιτάξουν να βρουν την καταλληλότερη προπόνηση και καθώς ο χρόνος περνάει τόσο πιο καθαρά διαφαίνεται ότι οι καλύτεροι αθλητές στα κέτλμπελς είναι εκείνοι που αγωνίζονται στο άθλημα και μπορούν να επιτύχουν υψηλό αριθμό επαναλήψεων.

Ο περισσότερος κόσμος ενδιαφέρεται για άθληση γενικά και όχι για πρωταθλητισμό. Η προπόνηση με κέτλμπελς είναι ένα μείγμα από μεθόδους και μια σύνθεση των καλύτερων διαθέσιμων πληροφοριών, ανεξαρτήτως αν ο στόχος είναι το αθλητικό κομμάτι ή όχι. Είτε κάποιος θέλει να πετύχει 1 επανάληψη είτε 1000, η ποιότητα της κάθε επανάληψης πρέπει να είναι όσο πιο υψηλή γίνεται.

Τι σας οδήγησε στη δημιουργία της Ομοσπονδίας IKFF (International Kettlebell and Fitness Federation);

Κυρίως δύο πράγματα. Πρώτον δεν υπήρχε κάποιος που να διδάσκει κέτλμπελς σε επαγγελματίες γυμναστές σε όλο τον κόσμο, στη Δυτική Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, τη Νότια Αμερική και την Αυστραλία. Πριν δημιουργήσω την IKFF, υπήρχε εκπαίδευση μόνο σε στρατιωτική μορφή ή στη μορφή αθλήματος στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ στην Αμερική υπήρχε μόνο το «σκληρό» στυλ. Έτσι ήμουν ο πρώτος άνθρωπος που εισήγαγα μια περιεκτική εκπαίδευση κέτλμπελς σε όλο τον κόσμο.

Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι διαπίστωσα να υπάρχει στη Ρωσία ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης και ενδιαφέρθηκα γι’ αυτό το επίπεδο. Δεν υπήρχε τρόπος μιας τέτοιας εκπαίδευσης μέχρι εκείνο το σημείο και οι επαγγελματίες γυμναστές δεν λάμβαναν έναν ολοκληρωμένο τρόπο εκπαίδευσης. Έτσι γεννήθηκε η IKFF ώστε να συνδάσει μια βασική εκπαίδευση στα κέτλμπελς παρόμοια με του «σκληρού» στυλ, με μια πιο αθλητική, ώστε να προσφέρουμε μια γενικότερη εκπαίδευση και γνώση σε αυτά.

Τι εννοείτε όταν λέτε «σκληρό» στυλ; Μπορείτε να μου πείτε λίγα λόγια για τα στυλ που υπάρχουν, τις διαφορές και τις ιδιομορφίες τους;

Το «σκληρό» στυλ αποτελεί απλώς μια διαφημιστική ονομασία, στην ουσία δεν σημαίνει κάτι. Είναι μια ονομασία που δόθηκε από τον Παβέλ σε μια προσπάθεια να διαφοροποιήσει αυτό που διδάσκει από αυτό που πραγματικά κάνουν οι αθλητές των κέτλμπελς. Στον αθλητισμό, η επιδεξιότητα και το επίπεδο ικανότητας διαφαίνεται από αυτό που μπορείς να κάνεις και από τον τρόπο που το εξασκείς και όχι μέσω της μίμησης ή της θεωρίας. Με τον καιρό, αυτό που μερικοί εννοούν λέγοντας «σκληρό» στυλ έφτασε να σημαίνει προπόνηση με κέτλμπελς βασισμένη στην ένταση, σε πλήρεις κινήσεις ταχύτητας, που πραγματοποιείται με όσο πιο βαριά βάρη γίνεται για χαμηλές επαναλήψεις. Το πρόβλημα της συγκεκριμένης προσέγγισης είναι ότι δεν δίνεται η δυνατότητα στους αθλητές να θέσουν τις βάσεις για υψηλές αποδόσεις, διότι όταν προσπαθείς να τα κάνεις όλα όσο πιο γρήγορα και με όσο το δυνατόν περισσότερο βάρος, δεν είναι δυνατόν να οικοδομήσεις τεχνική ή μια πραγματική αντοχή δύναμης, που αποτελεί και την πραγματική αξία της προπόνησης με κέτλμπελς.

Αυτό που διδάσκω εγώ είναι μια μείξη πραγμάτων, όχι ακριβώς το αγωνιστικό στυλ. Ωστόσο, έχω μελετήσει και προσπαθώ να συναγωνιστώ τους καλύτερους αθλητές κέτλμπελς, αυτούς που δοκιμάζουν τις ικανότητές τους υπό πραγματικές συνθήκες αγώνων. Το αγώνισμα είναι μόνο η μία όψη της προπόνησης με κέτλμπελς και το πρόγραμμα της ομοσπονδίας IKFF περιλαμβάνει τη βασική εκπαίδευση, ασκήσεις ευκινησίας και ευλυγισίας, ασκήσεις συμπληρωματικές στην προπόνηση με κέτλμπελς, καθώς επίσης και εις βάθος μελέτη των αγωνιστικών άρσεων.

Με λίγα λόγια, η Ομοσπονδία παρέχει πολύ πιο άρτιο και υψηλού επιπέδου τρόπο εκπαίδευσης, διότι δοκιμάζουμε οι ίδιοι ό,τι διδάσκουμε και δεν αρκούμαστε στο να γράφουμε απλώς γι’ αυτό. Εστιάζουμε την προσοχή μας στην υγεία και μακροζωία, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να ασκείται σε κάθε ηλικία χωρίς να υποβάλλεται σε επικίνδυνους και πιεστικούς για την υγεία τρόπους άσκησης.

Εσείς προσωπικά, σε ποιές ασκήσεις υποβάλλεστε προκειμένου να διατηρείστε σε φόρμα;

Εστιάζω στις πιο σημαντικές άρσεις. Δηλαδή σε άρσεις που είναι οι πιο τεχνικές, περιεκτικές και περιλαμβάνουν την άσκηση ολόκληρου του σώματος. Τέτοιες είναι το επολέ ζετέ και το αρασέ. Επίσης ασκούμαι στη ελαστικότητα και ευκινησία όλου του σώματος και εντάσσω κάποια είδη καθισμάτων, με μπάρες ή με κέτλμπελς. Ενίοτε εντάσσω επίσης και ασκήσεις σωματικού βάρους, όπως έλξεις και βυθίσεις.

Εν τέλει, ασχολούμαι με Τσι-Κουνγκ, Διαλογισμό και/ή Γιόγκα προκειμένου να εξισορροπήσω τη σκληρή/εντατική φυσική προπόνηση με μια πιο ήπια, αναρρωτική και αναζωογονητική άσκηση ενέργειας.

Μου κάνει εντύπωση το τελευταίο που μου είπατε. Είναι κάτι το οποίο δεν συνηθίζεται σε χώρους που ασκούνται με βάρη. Μπορείτε να μου πείτε περισσότερα; Έπαιξε ρόλο η προηγούμενη ενασχόλησή σας με τις πολεμικές τέχνες;

Το τσι κουνγκ είναι ένα σύστημα δεξιοτήτων της αναπνοής ή ελέγχου της ενέργειας και υπάρχει μια πολύ πλούσια παράδοσης πίσω από αυτό. Η πιο διάσημη μέθοδος του τσι κουνγκ διεθνώς είναι το Τάι Τσι, το οποίο έχει τις ρίζες του ως πολεμική τέχνη, αλλά είναι επίσης και ένα σύστημα τσι κουνγκ. Μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι ότι συνδυάζει τις βαθιές αναπνοές με μία χαλαρή στάση σώματος και ένας βαθύς διαλογισμός υπογραμμίζει όλες τις κινήσεις. Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι το τσι κουνγκ είναι μια μέθοδος διαλογισμού μέσα από κίνηση.

Μέσα από  την άσκηση μπορούμε να διατηρούμε τους μύες μας και να ασκούμε το νευρικό μας σύστημα, κάνοντας τα οστά μας πιο συμπαγή. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορούμε πραγματικά να εξασκήσουμε την ενέργειά μας μόνο με μια τέτοιου είδους άσκηση. Έτσι, το τσι κουνγκ είναι μια μέθοδος να προπονήσουμε την ποιότητα της ενέργειάς μας και όχι μόνο το σώμα μας. Στην Κίνα μιλάνε για το γιν και το γιανγκ συμβολίζοντας την ισορροπία. Έτσι και στη ζωή πρέπει να έχουμε ισορροπία μεταξύ του σκληρού και του μαλακού. Για υγεία, ευ ζην και μακροζωία πρέπει να εξισορροπούμε τις ασκήσεις με βάρη με το αναζωογονητικό και ιδανικό για αποκατάσταση κομμάτι των βαθιών αναπνοών και των διαλογιστικών κινήσεων του τσι κουνγκ. Κάθε σύστημα προπόνησης που βασίζεται αποκλειστικά σε βάρη είναι ανεπαρκές.

steve_cotter-4.jpg

Ποιο το μέλλον και η κατεύθυνση της IKFF;

Τώρα ολοένα και περισσότεροι αθλητικοί οργανισμοί επικοινωνούν μαζί μου, μιας και θέλουν να αποτελέσουν την τοπική πηγή για προσωπικούς γυμναστές και εκπαιδευτές στη χώρα τους, αλλά δεν γνωρίζουν το πώς, μιας και τους λείπει η γνώση και η πείρα που διαθέτω. Έτσι στο μέλλον θα υπάρξει η εκπαίδευση επιπέδου Μάστερ, ώστε να δημιουργήσουμε τους εκπαιδευτές κέτλμπελς που θα αποτελέσουν τους ηγέτες σε κάθε μέρος του κόσμου.

Επιπλέον, η IKFF δεσμεύεται στο να προάγει τις υπάρχουσες εκπαιδεύσεις κέτλμπελς, οι οποίες είναι ήδη εκτεταμένες. Αυτό σημαίνει τη συνεχή εισαγωγή νέας και πιο δοκιμασμένης εκπαίδευσης, όπως επίσης την παροχή μιας πιο ισορροπημένης εκπαίδευσης, η όποια θα παρέχει πρόσβαση σε σημαντικές πηγές και μορφές όπως ευκινησία, ελαστικότητα, διαχείριση του μαλακού ιστού, αποκατάσταση και μαλακότερες πρακτικές για την υγεία, όπως το Τσι-Κουνγκ.

Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για την IKFF να δημιουργήσει αρκετούς και ποιοτικούς ηγέτες, έτσι ώστε να έχω περισσότερο ελεύθερο χρόνο να αναπτύξω το πρόγραμμα περισσότερο, μιας και διαθέτουμε ισχυρούς ανθρώπους οι οποίοι και μπορούν να τρέξουν διάφορες εκπαιδεύσεις για την IKFF σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Είστε από τους πιο εμπνευσμένους εκπαιδευτές παγκοσμίως. Σε τί οφείλετε την επιτυχία σας;

Αγαπώ αυτό που κάνω και εξασκώ αυτό που διδάσκω. Κάνω ό,τι καλύτερο προκειμένου να διδάσκω μέσα από το παράδειγμα. Δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να προσπαθήσω και δεν φοβάμαι τη σκληρή δουλειά. Οι μαθητές το βλέπουν αυτό και νιώθουν στήριξη και κατανόηση. Πάνω από όλα όμως είναι ότι συνεχίζω να παραμένω μαθητής, ανοιχτόμυαλος και δεκτικός ώστε να μπορώ να μάθω από άλλους, ψάχνοντας πιστά για νέες και εξελιγμένες πληροφορίες και εμπειρία, καθώς και την ικανότητα να τις μεταδίδω σε μαθητές και πελάτες.

Τί είναι αυτό που κατά τη γνώμη σας κάνει έναν εκπαιδευτή κέτλμπελς πολύ καλό;

Αυτό που κάνει έναν εκπαιδευτή κέτλμπελς πολύ καλό ταυτίζεται με αυτό που κάνει έναν δάσκαλο οποιασδήποτε τέχνης σπουδαίο. Αρχικά είναι η ικανότητα επικοινωνίας. Ο καλός δάσκαλος πρέπει να είναι καλός ακροατής και παρατηρητής, να είναι σε θέση να δεί και να κατανοήσει ποιες είναι οι  ανάγκες των μαθητών, κάτι που διαφοροποιείται από άτομο σε άτομο. Επίσης θα πρέπει να είναι επίμονος και να έχει αντίληψη και ενδιαφέρον για τους μαθητές του, επιδιώκοντας τη βελτίωσή τους. Επιπλέον, ο ιδανικός εκπαιδευτής θα πρέπει να διαθέτει εξειδίκευση στο θέμα που διδάσκει και να έχει πραγματική εμπειρία με τα κέτλμπελς. Να είναι δηλαδή σε θέση να κατανοήσει τόσο τεχνικά όσο πνευματικά και συναισθηματικά τί συμβάλει στην επιτυχία.

Πρόσφατα έλαβε χώρα για πρώτη φορά στην Ελλάδα η πρώτη σχολή για εκπαιδευτές κέτλμπελς, όπου διδάξατε εσείς προσωπικά και πιστοποιήσατε μια ομάδα ατόμων. Ποια η γνώμη σας για την IKFF Ελλάδος, το επίπεδο των συμμετεχόντων και την ποιότητά τους;

Η IKFF Ελλάδος έκανε μια δυναμική αρχή και αυτό κατέστη δυνατό μιας και διαθέτει έναν ικανό ηγέτη, τον Γιώργο Χαλκιά, ο οποίος έχει πολύ αποτελεσματικά συνδυάσει τα οφέλη της εκπαίδευσης στα κέτλμπελς με το σύστημα αυτοάμυνας Κραβ Μαγκά. Υπάρχει μεγάλη συνεργεία μεταξύ των δύο αυτών συστημάτων, μιας και τα δύο απαιτούν πνευματική και σωματική σκληρότητα, όπως και ανώτατη φυσική κατάσταση και ετοιμότητα. Το αποτέλεσμα είναι ένας πολύ καλά προετοιμασμένος, σκληρός και σεβαστικός μαθητής/αθλητής, με θέληση για μάθηση.

Οι Έλληνες είναι σκληροί και διαθέτουν θέληση για μάθηση, άρα και αποτελούν εξαιρετικούς μαθητές. Επίσης υπάρχει ένα άρτια υποστηριζόμενο δίκτυο από εκπαιδευτές που αγαπούν τη σκληρή δουλειά και έχουν τα προσόντα να διδάξουν και να προάγουν τα πλεονεκτήματα της εκπαίδευσης με κέτλμπελς σε όλη τη χώρα.

steve_cotter-5.jpg

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια για την IKFF Ελλάδος. Προγραμματίζονται και άλλες εκπαιδεύσεις στη χώρα μας;

Ναι, οπωσδήποτε. Ήδη σχεδιάζουμε με τον Γιώργο την επόμενη σχολή για εκπαιδευτές το καλοκαίρι του 2011. Το κοιτάμε για τον Ιούλιο και οι ημερομηνίες και ο τόπος θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα. Έχει υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον εκ μέρους γυμναστών, προπονητών, εκπαιδευτών πολεμικών τεχνών και αθλητών που θέλουν να είναι σε ένα τρομερό επίπεδο φυσικής κατάστασης.

Τα μελλοντικά μας πλάνα είναι να θέσουμε υψηλά κριτήρια και να προσφέρουμε μια υψηλής ποιότητας εκπαίδευση στο Ελληνικό αθλητικό κοινό, όπως επίσης και στη σκληρή εκπαίδευση που οι αθλητές και εκπαιδευτές πολεμικών τεχνών απαιτούν ώστε να βελτιώσουν την πνευματική και σωματική φυσική και αθλητική τους κατάσταση.

Επιπλέον, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε ένα υποστηρικτικό, μη-αποθαρρυντικό, περιβάλλον έτσι ώστε όλοι οι άνθρωποι να μπορέσουν να επωφεληθούν, χωρίς φουσκωμένα εγώ ή σύνδρομα ανωτερώτητας, έχοντας ως κοινό στόχο τη βελτίωση της υγείας και της φυσικής κατάστασης. Είμαστε έτοιμοι για ένα φοβερό ξεκίνημα!

Τί θα προτείνατε σε όσους θα ήθελαν να ξεκινήσουν προπόνηση με κέτλμπελς στην Ελλάδα;

Δεν υπάρχει καλύτερη μέθοδος από το ξεκίνημα της εκπαίδευσης υπό την αιγίδα ενός υψηλά καταρτισμένου και έμπειρου εκπαιδευτή. Στην ΙΚFF διαθέτουμε καταρτισμένους εκπαιδευτές και συγκεκριμένο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα οι αρχάριοι να διδάσκονται μόνο από άτομα που έχουν περάσει τις σκληρές δοκιμασίες αξιολόγησης, με αποτέλεσμα να διασφαλίζεται η ασφαλής και αποτελεσματική ικανότητα, με σωστές μεθόδους επικοινωνίας. Αν και το πρόγραμμα της ΙΚFF Ελλάδας βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, διαθέτουμε μια δυνατή ομάδα καταρτισμένων εκπαιδευτών που μπορούν να βοηθήσουν κάθε λάτρη της άσκησης που θέλει να μάθει να χρησιμοποιεί τα κέτλμπελς ώστε να βελτιώσει το σώμα και την υγεία του. Σωστό σημείο έναρξης είναι αρχικά η επικοινωνία με τον Διευθυντή της IKFF στην Ελλάδα, Γιώργο Χαλκιά, που μπορεί είτε να αναλάβει ο ίδιος την εκπαίδευση του μαθητή είτε να προτείνει στον ενδιαφερόμενο κάποιον άλλο καταρτισμένο εκπαιδευτή της Ομοσπονδίας, κατάλληλο για εκείνον.

 

Το παρόν δημοσιεύθηκε στο τεύχος 110 του περιοδικού «Μονοπάτι για τις Πολεμικές Τέχνες»

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς τη γραπτή άδεια του Εκδότη.